Canik Belediyesi ve Kardeş Eli Derneği tarafından Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin desteğiyle hazırlanan 'Gençler İçin Kardeş Eli' projesinin tanıtımı yapıldı. Canik Kültür Merkezi'nde düzenlenen proje tanıtımına Samsun Vali Yardımcısı Sezgin Üçüncü, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Kıdemli Program Bölümü Yetkilileri Iraj Imomberdiev ve İsmet Yasak, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Ahmet Muştu, Canik Belediyesi Dış İlişkiler Birimi Müdürü Ali Kemal Tural, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda göçmen katıldı. 8 ay sürecek proje kapsamında Suriye, Irak ve Afganistan uyruklu 200 gence Türkçe ve Arapça dil öğreniminin yanı sıra sosyal ve kültürel etkinlikler sayesinde gençler arasında uyumlu ilişki sağlanmasıyla göçmenlerin farkındalığı ve hizmetlere erişimi artırılacak.

İNSANLIK KARDEŞTİR

İlk göçün Adem ile Havva tarafından yapıldığını söyleyen Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Göçler her ne kadar zorunlu gibi görünse de tarihimizde önemli medeniyetler oluşturduğunu görüyoruz. Suriye'deki savaşla birlikte ülkemize göçenlerden biz muzdarip değiliz, bilakis ensarlık görevimizi yerine getiriyoruz. Biz, bugün iyiliği temsil eden bir hareketin içindeyiz. Muhacirleri kucaklıyoruz. Şehrimizde bulunan kardeşlerimizi kendi kültürümüzle kaynaştırmak için projeler geliştiriyoruz. Dünyada olup bitenlere duyarlı olan bir kurumuz. Bu projeyi gençlerimizle muhacir gençleri birbirine kaynaştırma açısından önemli görüyoruz. Daha önce yaptığımız gibi dil kursları devam edecek. Sokakta gezen genç istemiyoruz. Muhakkak ya eğitimde ya da iş yerinde olmalarını istiyoruz. Sizin çocuklarınız bizim çocuklarımız. Aynı medeniyette büyüdük. İnsanlık kardeştir. Aynı zamanda inanç olarak da müslümanlar kardeştir. Bütün insanlığa huzur getirmek için iyilik hareketinin yanında yer almak lazım. Biz onun için buradayız" diye konuştu.

EN BÜYÜK MÜLTECİ ÜLKESİ

Dünya genelinde 68 milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini ve 21 milyonunun mülteci olduğunu kaydeden Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği temsilcisi Iraj Imomberdiev, "Türkiye yıllardır ülkelerindeki çatışmadan kaçan 3.5 milyon mültecinin yanı sıra 365 bin Iraklı, Somalili, Afganistanlı gibi diğer milletlere ev sahipliği yapan dünyanın en büyük mülteci ülkesi olmaya devam ediyor. Mültecilerin yüzde 93'ünden fazlası kampların dışında toplumla birlikte yaşıyor. Türk hükümeti ve halkı bu noktada büyük misafirperverlik gösteriyor" dedi.

CANİK'E TEŞEKKÜR

Samsun Vali Yardımcısı Sezgin Üçüncü ise, "Samsun göçmen sayısıyla ülkemizde önde gelen şehirlerden birisi. Samsun içinde de Canik bölgesi misafirlerimizin üçte bir kadarını misafir eden önemli bir ilçe. Bu göç eğilimi bu şekilde sürdükçe olumlu yanlarını yaşamakla birlikte hassas yönlerini de yaşayabiliriz. Bu proje hassas noktalar için önemli görevler üstlenecek. Canik Belediyesi'ni projeden ötürü tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU