Haberaks TV'de Mete Kahraman'ın sunduğu 'Engelsizsiniz' programının bu haftaki konuğu İşitme Engelliler Olimpiyatları'nın Genel Koordinatörü Serkan Baltacı oldu. 23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları hakkında konuşan Baltacı, yapılan çalışmalar ve son durum hakkında önemli açıklamalar yaptı. Çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini kaydeden Baltacı, olimpiyatlar için kayıtların devam ettiğini ve hedeflerinin 5 bin sporcu olduğunu vurguladı.

BİZ ONLARDAN DAHA İYİ YAPACAĞIZ

Engelliler üzerine bu denli güzel ve etkili başka bir programın olmadığına vurgu yapan Baltacı, 'Engelsizsiniz' programına katıldığı için çok mutlu olduğunu söyledi. İşitme Engelliler Olimpiyatları hakkında bilgi veren Baltacı, 'Resmi kayıt olarak şu an için, 73 ülke başvuru yaptı ancak başvurular devam ediyor ve 5 bin civarında sporcu hedefliyoruz. En son Rio'da düzenlenen paralimpik olimpiyatların üzerine çıktık ve deaflympıcs tarihinin de en yüksek katılımlı olimpiyatları olacak. Biz enleri seven biz milletiz, bu durum bize ayrıca şevk veriyor. Bu noktada deaflympıcsi en iyi hangi ülke yapmış şeklinde bir araştırma yaptık ve 2009 yılı Tayvan'da yapılan deaflympıcs karşımıza çıkıyor. Biz onlardan daha iyi yapacağız' diye konuştu.

ŞEHRİN NÜFUSU 40 BİN ARTACAK

Geçtiğimiz hafta yönetim kurulunun Samsun'a geldiğini ve denetimler yaptığını kaydeden Baltacı, incelemelerin ardından yetkililerin, 'Deaflympıcs tarihi 93 yıllık bir organizasyon ve Tayvan'dan daha iyi olacağını ben düşünmüyordum ama Türkler şimdiden Tayvan'ı geçti' şeklinde açıklama yaptığını belirtti. Baltacı, 'Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın çok güzel bir sloganı var 'Geleceğe Yatırım Yapıyoruz', bu çok önemli. Şehrin nüfusu 40 bin artacak ve gelen kişiler bir yerlerde konaklayacak, herkesin sorduğu soru şu: 'Gelen kişiler nerede yatacak?' Bakanımız bu konuda tam destek ve bunun altından kalkacağız. Ayrıca oteller dolacak, alışveriş olacak, şehre de büyük bir katkı sağlayacak' ifadelerine yer verdi.

HER BRANŞTA İDDİALIYIZ

İnsanların özgürce gezmesi için şehir merkezinde ring servislerinin olacağını ifade eden Baltacı, ayrıca Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Karadeniz Bölge sorumlularıyla da görüştüklerini söyledi. Acentelerin program hazırlığında olduğunu aktaran Baltacı, insanların Samsun'dan dolu dolu dönmesini istediklerini dile getirdi. İşitme Engelliler Futbol Milli Takımı'nın, dünya şampiyonu olduğunu vurgulayan Baltacı, 'Voleybol takımımız dünya şampiyonu oldu, yine bireysel sporlarda güreşte, 7 kez olimpiyat şampiyonu olmuş bir İlhan Çıtak isimli sporcumuz var. Samsun'da yaşayan ve 5 kez dünya şampiyonu olan bir Samet'imiz var. Her branşta iddialıyız, madalyalara adayız. İşaret dili noktasında çok kapsamlı çalışmalar yapıldı ve bir kitap hazırlandı. Kaliteli eğitmenler tarafından yoğun bir şekilde çalışıldı, çalışmalar devam ediyor' sözlerini kaydetti.

Zeynep Irmak ÖCAL