CMCF tarafından finanse edilen, CMPort ve Shanghai Maritime Üniversitesi tarafından düzenlenen 3'üncü Çinli Tüccarlar C Mavi Eğitim Programı'nın, kapanış töreninin Şenzen'deki China Merchants Port Plaza'da yapıldı. Yetkililerce yapılan açıklamaya göre eğitim alanlar, liman, nakliye ve serbest ticaret bölgelerine ilişkin teorileri öğrenmekle kalmayıp aynı zamanda Shanghai Yangshan Limanı, Zhenhua Port Machinery Company, China Merchants Zhangzhou Ekonomi ve Teknolojik Kalkınma Bölgesi, Shekou Konteynır Terminali ve China Merchants Bonded Logistics gibi Çin'in ileri gelen şirketlerini de ziyaret etme fırsatı yakaladılar.

Kuşak ve Yol projesi kapsamında 4 kıta 13 ülkeden 25 katılımcının programı tamamladı. China Merchants Charitable Foundation (CMCF) Genel Sekreter Yardımcısı Huang Yi, Sr Lanka Port Otoritesi Başkanı Dr. Parakrama Dissanayake, Shanghai Advanced Institute of International Shipping of Shanghai Maritime Üniversitesi (SMU) Dekan Yardımcısı Yu Siqin ve China Merchants Port Holdings Company (CMPort) Genel Müdür Yardımcısı Yan Gang'ın törene katılan isimler arasında yer aldı.

Huang Yi, tüm eğitim katılımcılarına teşekkür eden Huang Yi, ''C Blue programının tüm tarafların ortak çabası sonucunda büyük başarı elde etti. Yüz yılı aşkın süredir China Merchants, Çin'in yenilenmesi amacı kapsamımda Qing Hanedanlığı'ndan gelen çocukları ABD'ye gitmeleri için finanse etmiştir. Bugün ise Çin'in kalkınma deneyimini ve başarılarını paylaşmak amacıyla C Blue vasıtasıyla dünyanın farklı ülkelerindeki yetenekleri davet ediyor'' dedi.

Dr. Dissanayake, C Blue programını gençlerin dostluklarını ve karşılıklı güvenli güçlendirerek işbirliğini geliştirdikleri önemli bir yenilik olarak açıkladı. Ayrıca, C Blue programının eğitim alanlar tarafından Çin'in kültürü ve kalkınma deneyimini derinlemesine anlaşılarak gelecekte Kuşak ve Yol projesinin gelişimine katkı sağlanmasına olanak tanıyan vizyonunu takdir etti.

Bay Yu, SMU'nun C Blue'yu tanıtmak amacıyla kadrosunu ve bölgesel avantajlarını eksiksiz kullanabileceğini ifade etti. Ayrıca, farklı ülkelerin sosyo-ekonomik kalkınmaya yönelik hayallerini birbirine bağlamak için projenin önemli bir yöntem teşkil ettiğini belirtti.

Türkiye'den Kaan Anul, C Blue kapsamında eğitim alanlar adına teşekkürlerini dile getirirken 'Kültür Alışverişi', 'Uluslararası İletişim' ve 'İşbirliği' ifadelerini temsil eden 'C' harfinin yine bu kelimelerin değerini aktardığını belirtti.

Gang, C Blue programının üç kez başarıyla gerçekleştirildiğini ve CMPort'un kartviziti haline geldiğini ifade etti. Ayrıca, bu programın Farklı ülkelerden gelen yetenekler için bir platform oluşturduğunu ve tarihsel misyonları üstlenen ve 'Kuşak ve Yol' girişimine aktif olarak katılım gösteren CMPort'un canlı portresi niteliğinde olduğunu sözlerine ekledi.

Bir sonraki C Blue Programı'nın Ekim ayında gerçekleştirileceği açıklandı.