Danimarka merkezli biyoteknoloji şirketi Novozymes, Türkiye'de kurduğu yeni İnovasyon ve Teknoloji Merkezi'nde özellikle bölgesel ekmeklerin tazelik süresini uzatacak enzimler ve mikroorganizmalar üzerinde çalışacak.

UZUN SÜRE TAZE KALACAK

Novozymes'in Gıda ve İçecek Bölümü Ortadoğu ve Afrika Bölge Direktörü Umut Köroğlu, Ortadoğu ve Afrika genelinde tüketilen yassı ekmeklerin (flat bread) daha uzun süre taze kalmasını sağlayacak enzimlerin geliştirileceği Türkiye'deki yeni laboratuvarlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Arjantin, Brezilya, Kanada, Çin, Danimarka, Hindistan ve ABD'de üretim yapan şirketin dünya genelinde kullanılan ürünlerinin karbon emisyonunu geçen yıl tahmini 76 milyon ton azalttığını belirten Köroğlu, hedeflerinin 2020 yılında karbon emisyonlarında 100 milyon tonluk bir düşüş sağlamak olduğunu söyledi.

DAHA LEZZETLİ VE SAĞLIKLI

Gıda israfının Ortadoğu ve Afrika dahil, tüm dünyada çok büyük önem taşıdığını anlatan Köroğlu, şöyle devam etti: "Batı tarzı ekmeklerde olduğu gibi, Türk somun ekmeği ve Ortadoğu'nun geleneksel pide ekmekleri belirli bir sürede tüketilmezse bayatlar, kırılganlaşır ve israf olur. Bölgede pidelerin en önemli işlevi katlanabilir olmalarından dolayı et, pilav, sebze ve soslar gibi yiyeceklerde yeme aracı olarak kullanılmasıdır. Belli bir zaman geçtikten sonra ekmeğin tamamı bükülemez hale gelir ve katlanamaz. İnovasyon ve Teknoloji Merkezi'nde, özellikle bölgesel ekmekler üzerinde bayatlamayı önleme, tazeliğini koruma ve böylece israfı azaltmaya yönelik çalışacağız. Fırıncılar, daha lezzetli ve sağlıklı ekmekler üretebilecek ama en önemlisi gıda israfının ana kaynağını azaltmaya yardımcı olacağız."