Taşeron: 16 Nisan'da yapılan referandumdan sonra Başbakan Binali Yıldırım'ın, 'Taşeron ve mevsimlik işçilerimizin, 4C'lilerin, sorunlarını çözmek için arkadaşlarımıza gereken talimatları verdim, çalışmalarını yapıyorlar. İnşallah uygun bir çözüm mutlaka bulunacak' açıklamasının 'müjde' olarak yorumlanmasını eleştiren Türk-İş Samsun İl Temsilcisi Nakif Yılmaz, bu açıklamanın 7-8 ay önce yapılan açıklamadan hiçbir farkının olmadığını söyledi. Yılmaz, bu tür açıklamaların gündemi değiştirmek ve nabzı düşürmek için yapıldığını öne sürdü.

TAŞERONA KADRO MÜJDESİ DEĞİL

Türkiye'nin bir referandum sürecinden geçtiğini ifade eden Başkan Yılmaz, Başbakan Yıldırım'ın taşeronlarla ilgili yaptığı açıklamanın referandumdan sonra olmasını şans olarak yorumladı. Aksi halde bu açıklamanın oy avcılığı olarak yorumlanabileceğini kaydeden Yılmaz, 'Ancak referandumdan sonra yapılan bu açıklamanın 7-8 ay önce yapılan açıklamadan hiçbir farkı yok. Kadro müjdesi değil önümüze ÖSP denilen Özel Sözleşmeli Statü Personel Yasası'nı getiriyorlar. Bunu kabul etmemiz mümkün değil, müjde denildiğinde bir milyonu aşmış taşeron işçilerin hangi kurumda çalışıyorsa orada kadrolu personel olarak çalışmasıdır. Başbakan Yıldırım'ın açıklamasının geçmişte yaptığı açıklamadan farklı değil. 3 yılda bir sınav yapılacak, liyakata bakılacak, belki bunların birçoğu işe alınmayacak' şeklinde konuştu.

KAOS YAŞANACAK

Açıklamanın gazetelerde ve haber sitelerinde müjde olarak yorumlandığını dile getiren Başkan Yılmaz, ancak ortada bir müjdenin olmadığını söyledi. Yılmaz, 'Ülkede son günlerde yaşanılan gerginliği biraz rahatlatmak adına taşeron arkadaşlarımızın nabızlarını düşürmeye yönelik yapılmış bir açıklama. Adil ve düzgün bir iş yapılacaksa, bunun adı da müjde olacaksa işçilerimiz hangi kurumda çalışıyorsa orada kadrolu devam etmeleridir. Açıklamada asıl iş ve yardımcı iş ayrımı da var, kimin asıl iş kimin yardımcı iş olduğu nasıl tespit edilecek? Bazı kurumlarda temizlik ve güvenlik işçilerinin dışarda kalacağı söyleniyor. Bu arkadaşlarımızın çoğu hastane ve belediyelerde çalışıyor. Bunlar o kurumların asıl işi, neyin kapsam dışı kalacağını bilmiyoruz. Bir kaos yaşanacak' ifadelerine yer verdi.

İNŞALLAH 2019 SEÇİMLERİNE UZAMAZ

Yeni bir statü yaratılmadan taşeronların kadroya alınması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, Başbakan Yıldırım'dan bekledikleri müjdenin 'kadro' olduğunu, bu açıklamanın bir kez daha kendilerini üzdüğünü ifade etti. ÖSP denilen sistemin mevcut sistemden daha kötü olduğunu belirten Başkan Yılmaz, '6 ayda bir 'taşerona müjde' diye haberler çıkıyor. Gündemi değiştirmek ve nabzı düşürmek için yapılan bir açıklama. Daha önceki Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, seçimlerden hemen sonra ilk 6 aylık planlarının içinde kadro olayının kesin olduğunu söyledi ancak olmadı. Sonra Binali Yıldırım geldi ve 'ilk taşeron işini çözüyoruz, 3 ay süre verin' dedi. Şimdi referandumda bitti inşallah 2019 seçimlerine kadar bu iş uzamaz, bir an önce arkadaşlarımız kadroya geçer' diye konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL