Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) her yıl fındık üretim rakamlarına bakmadan piyasada olmalı ve piyasaya müdahale etmelidir. Nasıl? Zamanında müdahale etmeli. Enflasyonu, üretici maliyetini ve refah payını dikkate almak suretiyle de fiyat vermek durumunda" dedi.

DESTEĞE TEŞEKKÜR

Bayraktar, TZOB olarak çiftçilerin hak ve menfaatlerini korumak için mücadele ettiklerini, bu çiftçilerin başında fındık üreticilerinin geldiğini söyledi. Bu anlamda Türkiye'deki tüm oda başkanlarına verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Bayraktar, başarılı olmalarında bu desteklerin son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

TMO MÜDAHALE ETMELİ

Bayraktar, bu sezon da fındık üreticilerinin kendilerinden beklentilerinin olduğunu bildiklerini kaydederek, şöyle konuştu: "Geçen yıl yönetim kurulu üyeleri ile birlikte sayın Bakana yaptığımız ziyarette TMO'nun piyasaya girmesi noktasında sayın Bakanı ikna etmiştik. Dolayısıyla geçen sene TZOB'un gayretleri ile Toprak Mahsulleri Ofisi alıma girdi. Fiyat konusu daha iyi olabilirdi ama geçen yıl eğer TMO 136 bin ton fındığı almamış olsaydı serbest piyasada oluşan fiyatları düşünmek dahi istemiyorum. Şu bir gerçek ve bunu da kabul etmemiz gerekiyor. Fındık deyince TMO akla gelmeli. Fındık deyince TMO müdahale etmeli. Çünkü serbest piyasa koşullarına göre fındık piyasası teşekkül etmiyor. Bunu hepimiz biliyoruz. Arz talep dengesine göre hareket eden bir piyasa yok. Arzın düşük olduğu zamanlarda da maalesef fiyatın yükselmediğini görüyoruz. Bu da piyasa koşullarının işlemediğini gösteriyor."