Haberaks TV Genel Yayın Yönetmeni Onur Nurdemir'in sorularını yanıtlayan protokol üyeleri, 15 Temmuz'da ve sonrasında yaşanılanları hatırlatarak, Türk milletine teşekkür etti.

DEMOKRASİ ŞEHRİ SAMSUN

Türkiye'nin her yerinde milli birlik ve beraberlik için bir arada olmanın gururunu yaşadığını ifade eden Samsun Valisi Osman Kaymak, "Haber Medya Grubu olarak, sizler de bu yayınla hainlere karşı mücadelede ediyorsunuz, bunun için çok teşekkür ediyorum. O gün yaşanılan olayları unutur ve anmayı bırakırsak, tekrarlanma riskiyle karşılaşırız. Milletin birlik ve beraberliği hainlerin planlarını bozdu. Malum ben de bir yıldır Samsun'dayım ve bu şehir ilk adım kentidir. Mustafa Kemal'in, Kurtuluş Mücadelesini başlattığı yerdir. Bu anlamda Samsun demokrasiye sahip çıkmakta önde gelen bir şehir" diye konuştu.

DÜNYAYA DERS VERİLDİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, 'Milli irademize, demokrasimize, istiklal ve istikbalimize yönelen; tarihin en büyük ihanetlerinden biri olan 15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden tam 2 yıl geçti. O gece ülkemizin bekası, milletimizin birlik ve beraberliği için yediden yetmişe canı pahasına vatan mücadelesi veren, aziz milletimiz tüm dünyaya demokrasi dersi verdi. Şehitlerimiz ve gazilerimize bir kez daha şükranlarımızı yolluyoruz' ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE GELECEĞE YÜRÜYOR

AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, 'Türkiye'de darbe dönemleri bitti, 15 Temmuz geçti. Bu hain saldırıya karşı sadece Türk halkı durabilirdi. Milletimiz bunları unutmamalı. Türkiye, emin adımlarla geleceğe yürüyor, bu bilinci asla kaybetmemeliyiz" ifadelerini kullandı.

GELECEĞİN İNŞAASI

Milletin egemenliğine sahip çıktığını ve bu davranışın dünya milletlerine ders olduğunu belirten AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, "Yaklaşık 100 yıl önce İstiklal Harbi'nde milletimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde bağımsızlığın ne olduğunu göstermişti. Şimdi ise istiklaline ve istikbaline ne kadar bağlı olduğumuzu Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde göstermiştir. Yaşanılan 15 Temmuz hadisesi ve ardından Irak-Suriye olayları, bütün cephelerin maskesinin düşmesine neden oldu. Milletimiz bu gerçekten hareketle geleceğini daha iyi şekilde inşa edecektir" ifadelerini kullandı.

BİR DESTANIN ADI

15 Temmuz girişiminin püskürtülmesinin bir destan olduğunu söyleyen AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, "Öncelikle bu aziz milletin tarihinde destanlar vardır, 15 Temmuz'da da atın harflerle tarihe yazılmış bir destandır. Ben Samsunlu hemşehrilerimi kutluyorum. Milletin birliği ve bayrağımız için verdiğimiz 250 şehidimizi ve 2 binin üzerinde gazimizi saygıyla anıyorum. Bu girişim 50 yıldır devam eden bir çalışmanın ürünüydü fakat milletimiz sokağa dökülerek, bayrağına sahip çıkarak püskürttü. Bundan 17 sene önce, 'Benim iki gömleğim var; biri bayramlık biri idamlık' anlayışıyla yola çıktık. Önderimiz darbe gecesi canını hiçe sayarak, 'Olmam gereken yer Atatürk Havalimanı'dır diyerek yola çıktı. Recep Tayyip Erdoğan'ı seven sevmeyen herkes saygıyla sokağa çıkarak, iradesini ortaya koydu. 15 Temmuz unutulmayacak. Bazı nesiller vardır tarih okurlar, bazı nesiller vardır tarih yazarlar' şeklinde konuştu.

SAMSUNLA GURUR DUYUYORUM

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, meydanı dolduran vatandaşlara teşekkür etti. Şahin, 'Önemli olan bugün değil geleceğe dönük de toplumu uyanık tutmak. Memleket üzerinde oynanacak oyunlar karşısında birlikte hareket edebilmek. Bu işin arkasını çok uluslu güç odaklarının bırakacağını düşünmüyorum. Sürekli planlar yapmaya çalışacaklar ama bu planları millet olarak bozmak boynumuzun borcu. Aksi takdirde bu coğrafyada hür olmamız çok zor. Devletin her kademesinde derli toplu hareket edip, oyunları daha önceden sezip tedbir almalıyız. Ortadoğu'da yer almamamız için her türlü oyun oynanıyor. Darbe girişiminde başarılı olamadılar, Kudüs olayında bizi batağa çekmek istediler. Suriye'de bir terör devleti kurarak bizi terörle vurmak istediler. Güçlü devlet, millet, hükümet olunca bu oyunlar bozuluyor. Bu coğrafyada güçlü olmak için bir ve beraber olmamız gerekir. Bizim milletimiz bir araya gelmeyi biliyor. Destanlar milletleri büyütür ama kahramanlar da yaşatır. Biz çok şükür kahraman bir milletiz. 15 Temmuz'da bunu dosta düşmana kanıtladık. Samsun her zaman devletinin yanında oldu. Samsun ve ilçelerinde 15 Temmuz'da her gece sabaha kadar nöbetler tutuldu. Hemşehrilerimle gurur duyuyorum' dedi.

MİLLETİN İRADESİ

İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, "Bu akşam burada darbe girişiminin ikinci yıldönümünde Cumhuriyet Meydanı'nı hınca hınç dolduran halkımızla bir aradayız. Halkımızın bu kararlı duruşu ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın dik duruşu ile hain darbe girişimini bastırdık. Yine aynı şuurla bugün vatandaşlarımız bu meydanları doldurdu. FETÖ her açıdan düşünmüş ve darbe girişimine hazırlanmıştı. Hesaplayamadıkları tek şey, halkımızın bu meydanlara çıkarak darbeye dur deme inancıydı" dedi.

DEMOKRASİ SEVDASI

İhtişamlı bir kalabalıkla ile meydanlarda olduklarını dile getiren Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, 'Halkımız demokrasiye olan bağlılığını göstermeye devam ediyor. Halkın iradesiyle gelen yönetimin sadece halkın iradesiyle gideceğini ve hiçbir terör örgütünün buna engel olamayacağını göstermeye devam ediyoruz. İnşallah böyle kötü senaryolarla ülkemiz tekrar sınanmaz. Çünkü milletimizin demokrasiye olan bağlılığı açık ve net olarak gösterilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 15 Temmuz Darbe Girişimi'nde sokağa çıkarak, 24 Haziran sürecinde sandığa giderek demokrasi sevdasını göstermiştir' ifadelerini kullandı.

UYANIK OLMALIYIZ

15 Temmuz Darbe Girişimi'nin öncesi ve sonrasına bakılması gerektiğini belirten Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "2011 sonrası bu girişimin ayak seslerini duymaya başlamıştık ve hemen peşine Gezi Parkı olayları yaşanmıştı. 15 Temmuz'da askeri elbisenin altına girmiş olan hainler bulunuyordu. Fakat her şeyin ötesinde bütün darbelere bakıldığında, dışarıdan destek alındığı açık ve net olarak gözükmektedir. 40 yıldan bu yana her kuruma ve her kanala giren hainlerin girişimi, milletin sokaklara çıkarak darbe üstüne darbe yapması ile engellenmişti. Hala bu mesele çok sıcak ve hassasiyetimizin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bugün bu meydanı dolduran vatandaşlarımız, bu hassasiyetin devam ettiğinin göstergesi' şeklinde konuştu.

ŞÜKÜRLER OLSUN

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, '15 Temmuz bu necip milletin tarih sayfasında belli aralıklarla ortaya çıktığı dönemin en sonuncusudur. Yeryüzünde hangi milletin bir sıkıntısı olsa, Türk milleti ortaya çıkarak, tarih yazmıştır. 15 Temmuz'un sene-i devriyesinde bu milletin bir ferdi olduğum için gurur duyuyorum ve milletimizin bir daha kendi zekatı ve kendi sadakası ile hainlere destek olmaması için dua ediyorum. Ordu bulabilirsiniz, asker bulabilirsiniz fakat doğru komutan kolay bulunmaz. Allah herkese bizim başkomutanımız gibi birini nasip etmez' dedi.

EĞİTİM VURGUSU

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, "Eğitim en önemli meselemiz konumunda. Bu nedenle devletimizin içerisinde FETÖ gibi yapılanmaların olmaması gerekiyor. Birey olarak özgür kalmanın önemini bilmeliyiz. Buna uygun bir eğitimi OMÜ ailesi olarak en iyi şekilde yürütmeye gayret ediyoruz. Bu millet kendi vatanına ve ilkesine, özgürlüğüne karşı yapılan her saldırıya karşı canı pahasına mücadele etmiştir, etmeye devam edecek" diye konuştu.

Tayfur KARA