Önümüzdeki günlerde yapımı tamamlanarak açılması planlanan 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü'nde bütün acil çağrı numaralarını, 112 Sağlık, 155 Polis imdat,156 Jandarma imdat, 110 Yangın ihbar, 122 AFAD ve 177 Orman yangını tek tek aramaya gerek kalmayacak. Bütün çağrılar 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü'nden karşılanacak.
Kars'ta yapılan yatırımlar tek tek hemen her gün gezerek yerinde gören Vali Rahmi Doğan, 112 Acil Çağrı Merkezi projelerinin Türkiye'de 2005 yılında başladığını ve kendisinin de çok emeği olduğunu belirtti.
2005 yılından beri takip ettiğim ve çok emek verdiğim bir proje, Google'de 112 Acil Çağrı Merkezleri yazdığınızda nerededeyse yanında da Rahmi Doğan çıkacağına dikkat çeken Doğan, 'O kadar çok emeğim vardır. Bu proje 2005 yılında Hollanda ile birlikte başlamıştı. Marta projeleri kapsamında başlamıştık. Tabi onun bir hazırlık süreci olmuştu. Önce teorik olarak projenin nasıl işleyeceği ile ilgili çeşitli tartışmalar oldu. Ondan sonra da pilot uygulamasını Antalya'da daha sonra yedeğini Isparta'da yapmıştık' dedi.
Kars 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü Hizmet Binası'nda da sona gelindiğini ifade eden Vali Rahmi Doğan, 7 birimin aynı yerden koordine edileceğini söyledi.
Doğan, 'Bildiğiniz gibi çeşitli acil çağrı numaraları var. 155'i arıyorsunuz polis, 156'tıyı arıyorsunuz jandarma, 110'u arıyorsunuz itfaiye işte 112'yi arıyorsunuz sağlık orman yangınıdır ve diğerleri gibi vatandaşların bu numaraları tek tek arayıp ezberlemesi yerine, sadece 112'yi aradığında acil çağrı ile ilgili tüm taleplerinin karşılanacağı bir mekan bir mekan yapııldı. Burası bir koordinasyon mekanı, bu mekanda, bu bina içerisinde 7 birim bir arada çalışacak. Sistem böyle çalışıyor. Çağrıları alan valiliğin bir personeli var. Bu personel olayı öğreniyor. Olayın niteliğini öğreniyor. Diyelim ki bir trafik kazası var. Trafik kazasına kim müdahale edecekse, kim ediyor diyelim ki ambulans ediyor sağlık, polis bölgesinde ise polis, jandarma bölgesinde ise jandarma, trafik kazasında itfaiye de kesme, açma, kırma anlamında dolayısıyla öyle bir çağrı geldiğinde, o çağrıyı alan kişi çağrıyı aynı anda sistem üzerinden hem polise, hem itfaiyeye, hem de ambulansa servisine aktarıyor. Ondan sonra da herkes kendi görevini bildiği için o noktadan itibaren ambulansı, ambulans personeli, polis, polis personeline, itfaiye de, itfaiye personeli tarafından talimat vererek olaya müdahale ediyor' diye konuştu.
Kars'ta 2017 yılında yapımına başlanan ve önümüzdeki günlerde açılması planlanan 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü'nde bütün çağrılar bir arada toplanacak. 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü hizmete girdiğinde vatandaşlara daha sağlıklı hizmet verilecek.