Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği (SAMKUŞ) ve bakanlığın ortak çalışması ile deltanın Türkiye'nin ilk ve tek UNESCO doğal miras alanı olabilmesi amacıyla yürütülen hazırlıkları tamamlayıp 1 Şubat 2018 itibarıyla başvuru dosyasının UNESCO Dünya Mirası Merkezine teslim edildiği anlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'Samsun Valiliğimizin 16.07.2018 tarihinde internet sitesinden de duyurduğu gibi Kızılırmak Deltası Yörükler Jandarma Kontrol Noktası ile Doğanca Ziyaretçi Merkezi arasındaki alan taşıt trafiğine kapatılmıştır. Bilindiği üzere Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti 13 Nisan 2016 tarihinde UNESCO Dünya Doğal Mirası Geçici listesine alınmıştı. Bu tarihten sonra Samsun Büyükşehir Belediyesi, SAMKUŞ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ortak çalışmaları ile Kızılırmak Deltasının ülkemizin ilk ve tek UNESCO doğal miras alanı olabilmesi için gerekli hazırlıklar tamamlanmış ve 01 Şubat 2018 tarihi itibariyle başvuru dosyası UNESCO Dünya Mirası Merkezine teslim edilmiştir. UNESCO sürecine hazırlık amacıyla deltada yürütülen birçok çalışma olmakla birlikte bunların başında deltanın doğal yaşam döngüsünün yeniden sağlanabilmesine yönelik çalışmalar gelmektedir. Bu amaçla alandaki kaçak ikincil konutlar yıkılmış, karavanlar kaldırılmıştır. Bu süreçte Mahalli Sulak Alan Komisyonunun 04 Ekim 2017 tarihli kararı ile Yörükler Jandarma Kontrol Noktası ile Doğanca Ziyaretçi Merkezi arasındaki alanın taşıt trafiğine kapatılması kararı alınmıştır. İlgili kararda özellikle manda sahipleri olmak üzere diğer hayvan sahiplerinin ihtiyaç doğrultusunda alana girişlerinin sağlanması, ziyaretçilerin ise SAMKUŞ ve Samsun Büyükşehir Belediyesince sağlanacak bisiklet, akülü araç ve otobüslerle alana girişinin sağlanması karar altına alınmıştır. Karar gereği belirtilen bölgenin tüm gün araç trafiğine kapatılması, alan içerisine görevliler ve ihtiyaç duyulması halinde hayvan sahiplerinin dışında girişin engellenmesi, alan içerisinde ziyaretçilerin sadece yaya, bisiklet, elektrikli bisiklet ve Samsun Büyükşehir Belediyesince tahsis edilecek otobüsler ile hareketliliğin sağlanması uygun görülmüştür. Yapılan hazırlıklar sonrasında belediyemizce alanda hizmet vermek üzere iki adet üstü açık otobüs tahsis edilmiştir. Otobüslerde alan tanıtımları ve bilgilendirmeler yapılacak olup otobüslerimiz aşağıda verilmiş olan program çerçevesinde tüm halkımıza ücretsiz olarak hizmet verecektir. Belirtilen bu uygulamalar 16 Temmuz 2018 Pazartesi itibariyle başlamıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.'

Otobüs Hareket Yerleri ve Saatleri

Otobüsler, Yörükler Ziyaretçi Merkezi ve Doğanca Ziyaretçi Merkezinden Hafta içi her gün saat 10.00 ve 15.00, hafta sonu ise saat 09.00, 11.00, 14.00 ve 16.00 saatlerinde hareket edecek.