Hafta içi her gün Burcu Düzgün Çoban'ın sunumuyla Haberaks TV'de ekranlara gelen Haberin Sesi programına Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç konuk oldu. Sevinç, Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (FİSKOBİRLİK) 'tüm fındığa talibiz' açıklamalarını değerlendirdi.

DEĞER VERDİĞİMİZ BİR FİRMA

Türkiye'de bazı yanlış algıları değiştirmenin mümkün olmadığını söyleyen Sevinç, "FİSKOBİRLİK'i, pek çok tüccar, sanayici, ihracatçı arkadaşlarımız gibi özel sektör kurmuştur. Bir kooperatif olması devletle bağlantısı olduğu anlamına gelmiyor. FİSKOBİRLİK; dostumuz ve değer verdiğimiz bir firma. Parası olan herkes fındık alır, çünkü fındık piyasası herkese açık. Kimsenin fındık alacağına dair açıklama yapmasına gerek yoktu. Piyasaya geldiği zaman parası olan herkes kolaylıkla fındığı alır. Satması ise onun kendi şartlarına bağlı bir durumdur' şeklinde konuştu.

NE KADAR FINDIK ALMIŞLAR?

Başkan Sevinç, 'FİSKOBİRLİK'in bu açıklamasının piyasaları etkileyeceği konusunda bir şey söyleyemem. Sezon açıldığında fındık piyasaya indiğinde tüccar, ihracatçı fındığa talip olacak ve alacak. Arkadaşlarımız her sezon öncesinde bu açıklamaları yapıyor, geçen sene bu açıklamaları yaptıktan sonra ne kadar fındık almışlar, aslında bunun araştırılması gerekiyor. Daha önce almamış olmaları da bundan sonra almayacakları anlamına gelmez. FİSKOBİRLİK'le ilgili bu yanlış algı değişmeli. Yeni sezonun herkese hayırlı olmasını diliyorum. Orta bir rekolte var, kaliteli bir fındık olacak gibi görünüyor. İnşallah hava şartları toplama mevsiminde iyi gider' dedi.

Pirsu DÜZGÜN