15 Temmuz darbe girişimi sonrası terör örgütleriyle aktif mücadele kapsamında getirilen ve 2 yıldır devam eden OHAL'in bugün itibariyle kaldırılması kararı, Karadeniz Genç İşadamları Federasyonu (KARGİF) Başkanı Levent Özden, Orta Karadeniz Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (ORKASİFED) Başkanı Emin Bahri Uğurlu ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şube Başkanı Haluk Tan tarafından olumlu karşılandı.

GELECEĞE GÜVENLE BAKILACAK

OHAL'in kaldırılma kararını olumlu karşılayan KARGİF Başkanı Levent Özden, "Piyasalar açısından, iş dünyası açısından, Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen hem yerli hem yabancı yatırımcılar açısından olumlu bir gelişme olarak yorumlayabiliriz. Çünkü sermaye nazlıdır, OHAL gibi uygulamaların bulunduğu yerlerde yatırımcılar çekinir, piyasalar tedirginlik yaşar. Yine içerdeki yatırımcı, KOBİ, esnaf, ciddi tahribat görebilir. OHAL'in kalkması, beraberindeki tedirginliklerin, olumsuzlukların ortadan kalkmasını da sağlayacak. Bu bakış açısıyla ben OHAL'in kaldırılmasını gelecek adına olumlu ve yerinde bir adım olarak görüyorum. Piyasaların bunu olumlu karşılayacağını, içerdeki iş dünyası temsilcilerinin geleceğe umutla ve güvenle bakacaklarını düşünüyorum" diye konuştu.

PİYASALAR GERGİNLİK SEVMEZ

ORKASİFED Başkanı Emin Bahri Uğurlu ise, OHAL'in 2 yıl önce ihtiyaçtan dolayı ortaya çıktığına vurgu yaparak, "Sistem değişti ve OHAL'in misyonu da şimdilik ortadan kalktı. Fakat yeniden ihtiyaç olursa tabi ki değerlendirilecektir. İnşallah yeniden gelmemesini diliyoruz. Ekonomik açıdan baktığımız zaman yeni gelişen bizim gibi ülkeler için OHAL, pek de iyi bir şey değil. Piyasalar OHAL'in kaldırılışını olumlu karşılayacak. Şu anda her şeyin önünün açılması lazım. Çünkü sık sık ifade ettiğimiz gibi piyasalar gerginlik sevmez, her şeyin yolunda gitmesini ister. Bu anlamda da OHAL'in kaldırılmasını olumlu buluyorum" dedi.

HER ŞEYDEN ÖNCE GÜVENLİK

MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Haluk Tan da, Türkiye'nin bugüne kadar büyük badireler atlattığını belirterek, "Son dönemde yaşanılanlardan sonra OHAL getirildi. İşadamı olarak bizlerin OHAL'i savunması mümkün değil ama şu da bir gerçek ki, OHAL'in büyük bir sıkıntısını işadamı olarak çok da fazla görmedik. Sadece dış dünya ile ilgili kötü bir algı oluşturuyordu. Dış dünya ile olan ticari entegrasyonda büyük bir katkı sağlayacak. OHAL'in kaldırılması piyasalara, özellikle dış piyasalara olumlu olarak yansıyacak. Fakat her şeyden önce bizler için önemli olan, güvenliktir. Ülke güvenliğini sağlamadan zaten hiçbir şekilde adım atamazsınız, iş yapamazsınız. Sonuç olarak olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU