Dünyanın en büyük süper yanardağı olarak bilinen Yellowstone, neyse ki 600 bin yıldır uyku halinde. Fakat 600 bin yıllık gecenin sabahı son derece korkutucu olabilir.

Uzmanlara göre Yellowstone Yanardağı'nın patlaması durumunda, ABD'nin yaklaşık üçte ikisi yaşanamaz hale gelebilir. Olası süper patlama durumundaysa tüm gezegen kül bulutları ile çevrelenebilir ve bu durumda Güneş'ten gelen ışıklar yeryüzüne ulaşamaz. Güneş ışığının yokluğu da yaşamın son bulması demek.

Bu korkunç senaryonun gerçeğe dönüşmesi an meselesi. Yellowstone Ulusal Parkı'na yalnızca 16 km uzaklıkta yer alan Grand Teton Ulusal Parkı'nda, 30 metrelik dev bir çatlak oluştuğu raporlandı.

30 metrelik çatlakla beraber parkın bazı bölgeleri kapatıldı. Park yönetimi tarafından yapılan açıklamada, çatlağın oluştuğu Hidden Falls ve Inspiration Point noktalarının 10 Temmuz itibariyle süresiz ziyarete kapatıldığı, jeologların bölgede çalışma yaptığı belirtildi.

Çatlağın nasıl oluştuğuna dair henüz bir bilgi olmasa da uzmanlar, parkta meydana gelen normal sismik hareketlerin sonucu olduğunu düşünüyor.

Grand Teton Ulusal Parkı, Yellowstone Ulusal Parkı'ndan 16 km uzaklıkta yer alsa da, Yellowstone Süper Yanardağı'nın üzerinde oturuyor.

Çatlak, Grand Teton Ulusal Parkı'nda meydana gelen sismik hareket sonucu oluşmuşsa, bu durum yanardağın patlama sürecinin başlangıcı olabilir.

Yellowstone Süper Yanardağı'nın patlaması durumunda ilk etapta 87 bin kişinin yaşamını yitirmesi öngörülüyor. İkinci etapta ise ABD'nin üçte ikilik kısmı yaşanamaz hale gelecek.

Atmosfere püskürülen kül bulutu, Güneş ışıklarının Dünya'ya ulaşmasını engelleyerek nükleer kış koşulları ortaya çıkaracak. Güneş'ten gelen ışıkları emme özelliğine sahip sülfürdioksit, iklimler üzerinde çok ciddi etkiler yaratacak.