Samsun'da küçük yaşlarda mekanik ve elektronik cihazlara ilgisi başlayan ve yarım asırdır tamir işleri yapan 74 yaşındaki emekli Halis İşgüzar, 30 metrekarelik dükkanında atıl durumdaki elektronik cihazları adeta yeniden hayata döndürerek ekonomiye de katkı sunuyor. Çevre illerden de Samsun'a tamir için gelen müşterileri olduğunu söyleyen İşgüzar, "Devletimizin dolar üzerinden aldığı aletleri tamir ederek, Türk paramız mafolmasın diye uğraşıyorum" ifadelerini kullandı.

TÜRK PARASI MAFOLMASIN

Çocuk yaşlarında babasının aldığı saatlerin içini açarak tamire ilgi duymaya başladığını kaydeden İşgüzar, "O saatlerin düzeneğini inceler, nereden bozulacaksa en hasas yerini bulurdum. Lise zamanımda saat tamirciliğini öğrendim. Askerdeyken de elektronik radyo yapmaya başladım. 30 yıl devlet dairesinde çalıştım. Hep elektronik üzerinde durdum. Ustam yok ve kendimi yetiştirdim. 37 yıldır küçük bir dükkanım var. Amasya'dan, Tokat'tan, Sivas'tan, Kahramanmaraş'tan gelenler var. Cihazların arızalarını tespit ediyorum, parçasını bulursam da tamir ediyorum. Devletimizin dolar üzerinden aldığı aletleri tamir ederek, Türk paramız mafolmasın diye uğraşıyorum. Cihazların ziyan olmaması ve insanların yeniden kullanabilmeleri için çalışıyorum" dedi.

İSRAF ÇOK

En çok yeni nesil oyun konsolu tamiri yaptığını ve haftada onlarca oyun konsolu kolu getirildiğini ifade eden İşgüzar, "Binlerce liralık aletler küçük bir meblağ karşılığında yeniden hayata dönüyor. Örneğin; en çok kombilerin içindeki kart arızasına rastlıyorum. Kartın yenisi 300-400 lira ama 40 liralık bir tamirle yeniden çalışabiliyor. Böylelikle hem para hem de teknoloji zayi olmuyor. Arızayı bulmak en önemlisi. Zevk almasam bu yaşta mümkün değil bu işi yapamam. İnsanlar bozulan elektronik cihazlarını hemen atabiliyorlar, eskiden böyle değildi. Artık gidip yenisini alıyorlar. Bazılarıysa çöpe atmaktan ziyade yaptırayım diyor. Cep telefonu tamirinin çok ince işçiliği var. Birçok telefonun da yapılması mümkün değil. Elektronik cihazlarda binlerce israf var. Bile bile israf da var, parçası olmadığı için veya tamiri becerilemediği için israf olan cihazlar var. Benim kurtardığım cihazlar devede tüy bile değil" ifadelerini kullandı.

ÖZAL DA ATARİ OYNARDI

Teknolojinin gelişmesiyle beraber son yıllarda çok farklı cihazlarla tanıştığını belirten İşgüzar, "Türkiye'ye elektronik cihazlara daha çok yönelim Turgut Özal zamanında başladı. Özal çok meraklıydı. Köylere elektrik gitmesine o ön ayak oldu. Oyun konsolu, atariler vardı o zamanlar, Özal insanların oyun oynanan dükkan açmasına müsaade etti. Hatta o da oyun oynadı. Şu anda neredeyse bütün teknolojik aletleri üreten Çin. Çünkü maliyetleri çok düşük. Diğer ülkere de veren yine Çin. Bizde maliyet onlar gibi düşemeyeceği için o teknolojiye ulaşabilmemiz zor. Bizim 100 birime mal edeceğimizi onlar 1 birime mal ediyor. Sadece biz değil bu sisteme bizden başka devletler de ulaşamaz" diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU