Devlet destekli bir proje olan TOKİ, çeşitli bankalar tarafından sağlanan konut kredileri ve birçok inşaat firmasının düzenlediği farklı ev alma projeleri ile ev sahibi olmak oldukça kolaylaştı. Bu durum, kiracı oranında azalmaya sebep olurken; kira geliri elde eden ev sahiplerini zora soktu.

Ev sahibi olmak için sağlanan türlü kolaylıklar ile birçok kiracı son yıllarda ev sahibi oldu.
Hem kiracı bulma kaygısı yaşayan ev sahiplerinin düşük kira yoluna gitmesi hem de satılamayan ev sayısının artması ile kira bedelleri %10 civarında bir düşüş yaşadı.

YILLARA GÖRE KİRA ARTIŞI

Uzun yıllar boyunca hatırı sayılır bir düşüş göstermeden, devamlı bir artış ile seyreden ev kiraları; kiracıların yaşadığı zorlukları ve dolayısıyla kira bedellerine gösterilen tepkileri artırdı. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Eskişehir gibi öğrenci nüfusunun yoğun olduğu şehirlerde, hayli artan kira bedelleri ile başa çıkmak fazlasıyla zorlaştı. Yoğun kira artışları nedeniyle okuldan, iş yerinden ya da şehir merkezinden çok uzakta yaşamak zorunda kalan kiracılar, yaşadıkları zorluklar nedeniyle her geçen gün daha fazla tepki göstermeye başladı.

Çocuğunun okuluna yakın olan evlerin kirasını ödeyecek durumu olmayan anne babalar, çocukları için tercih ettikleri okullara değil, kira tutarını ödeyebildikleri eve yakın olan okula kayıt yaptırdı. Ancak gösterilen tepkiler sonucunda düzenlenen yasalar ve yayınlanan Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun ile usulsüz kira artışının büyük oranda önüne geçildi; yaşanan problemler fazlasıyla azaldı.

EV KİRALARI HAKKINDA DÜZENLEMELER

Borçlar Kanunu kapsamında ele alınan ev kiraları artışı, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksi (ÜFE) oranlarında yaşanan artışı geçmeyecek şekilde düzenlendi. Yani yeni dönemde belirlenecek olan kira artışı TÜİK tarafından açıklanan Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre, 12 aylık ortalama üzerinden belirlenmek üzere sınırlandırıldı. Aksi şekilde hareket eden ve kiraya uygunsuz artış talep eden ev sahipleri için kiracılara 'kira tespit davası' açma hakkı verildi.