Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Başkanı Özkan Er, önceki gün Vezirköprü'de yaşanan ve LPG tüpü patlayarak 3 vatandaşın feci şekilde ölümüne neden olan araçla ilgili basın açıklamasında bulundu.

Samsun'da korkunç kaza! 3 kişi yanarak öldü

'HAFİF' KUSURA DÖNÜŞTÜ

Hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet yakınlarına da başsağlığı dileyen Er, "Bilindiği üzere; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 19 Aralık 2011 tarihli Genelgesi ile Araç Muayene İstasyonlarında LPG Yakıt Sistemi bulunan araçlar için 'Gaz Sızdırmazlık Raporu' aranması zorunluluğu kaldırılmış, gaz sızdırmazlık raporu bulunmaması 'ağır kusurdan', 'hafif kusura' dönüştürülmüştür. Bu durum LPG'li araç kullananların isteğine bırakılmıştır. Kazaya karışan aracın da benzer şekilde 2014 yılından itibaren Odamızdan sızdırmazlık raporu almadığı tespit edilmiştir" diye konuştu.

YILBAŞI İTİBARİYLE SONA ERDİ

Bu yılın başından itibaren ise aracına ilk defa LPG montajı yaptıracakların Gaz Sızdırmazlık Raporu Alması, Montaj Tespit Raporu alması uygulamasına da son verildiğini hatırlatan Başkan Vekili Er, "01.01.2018 tarihinden itibaren işlemi, montaj firmasının kendisinin yapacağına yönelik bir model getirilmiş, dolayısı ile LPG Sızdırmazlık Kontrolü uygulamaları tamamen sona ermiştir. Meslek disiplinimize giren bu konuda LPG montajlarının kontrol altına alınması ve montajların teknik usullere ve çizilen projelere uygun yapılıp yapılmadığı konusu mutlaka uzman teknik birimler tarafından takip edilmelidir" dedi.

FİRMANIN KENDİSİ SORUMLU

Mevzuatta yapılan düzenlemeler ile LPG'li araçların montajının doğru olduğuna ve gaz kaçağı kontrolü yapıldığına karar veren kurumun bizzat montajı yapan firmanın kendisi olduğunu belirten Er, "Sadece araç sahiplerinin değil tüm vatandaşların can ve mal güvenliğinin söz konusu olduğu böylesine önemli bir konuda denetimlerin daha disiplinli ve konusunda uzman kişilerce yapılması ve bu konuda gereken tedbirlerin alınması önemlidir. İlgili Bakanlık ve yetkili kurumların geçmişten ve yaşanan olaylardan ders çıkararak tüm vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit eden LPG sektörü ile ilgili mevzuatta gerekli değişiklikleri yapması, LPG/CNG sektörünün ve ilgili tüm kurumların görüşlerini alarak kamusal denetim uygulamasına geri dönülmesi en doğru karar olacaktır" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU