Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görev yaparken hasta yakınlarının saldırısına uğrayarak ağır yaralanan Dr. Bahattin Ahmet Yalçın için Samsun Tabip Odası tarafından, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde eylem düzenlendi. Eyleme, Türk Sağlık-Sen Samsun Şube Başkanı Erdoğan Çakmak, doktorlar, sağlık çalışanları ile hastanede uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Dr. Kamil Furtun'un eşi Dr. Funda Furtun da katıldı.

HER GÜN 30 VAKA

Sağlıkta şiddetin nedenleri ve alınacak önlemler konusunda sık sık bilgilendirmede bulunduklarını belirten Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, "Bütün bu çabalarımıza rağmen, Dr. Ersin Arslan, Dr. Kamil Furtun ve Dr. Aynur Dağdemir'in öldürülmeleri ve nice şiddet olayı ile siyasal iktidarın sağlıkta hiçbir adım atmadığını üzülerek görüyoruz. Gelinen aşamada sağlıkta şiddet sağlık hizmet sunumunun hemen tüm aşamalarında yaygın ve ciddi bir sorun haline dönüşmüştür. Sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet vakası yaşanmaktadır. Özellikle acil servisler şiddetin kol gezdiği, sağlık çalışanlarının kendilerini emniyette hissedemedikleri, sağlık hizmetini güvenli ortamlarda veremedikleri yerler haline gelmiştir" diye konuştu.

ÖNLEM ALINMIYOR

Caydırıcı ve önleyici önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizen Dr. Erkan, "Açık olarak görülen bir başka gerçek, kamu idaresinin sağlık kuruluşlarının ve sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak için alınması gereken özel önlemleri de almadığı veya bunların yetersiz kaldığıdır. Bu nedenle, Türk Tabipleri Birliği'nin defalarca dile getirdiği sağlıkta şiddeti önleme yasasının bir an önce çıkarılarak şiddet uygulayanlara hapis cezasının yasalaşmasını bir kez daha talep ediyoruz. Bizler ettiğimiz yeminin ve mesleğimizin gereği olarak, her türlü güçlüğe rağmen vatandaşlarımıza sağlık hizmeti veriyoruz, sağlıklı bir ülke için emek sarf ediyoruz. Buna rağmen son on beş yılda en çok şiddete uğrayanlar da biziz. Emek verenlere saldıranları milletimize havale ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU