Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, herhangi bir savaş veya afet durumunda insanların sığınacağı apartman bodrumlarının yönetmeliğe uygun halde olmadığını savunarak, çeşitli uyarılarda bulundu. Memişoğlu, "Sığınaklar belki güncel yaşamımızı anlık olarak etkilemiyor ancak bize bir gün lazım olabilir. Lazım olmamasını tercih ederiz ama usulüne uygun olmayacak biçimde yapılmaları anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.

HUKUK ÇİĞNENİYOR

Kullanım ve yapım amaçlarına göre sığınakların değişiklik gösterdiğini kaydeden Memişoğlu, "Bildiğimiz manada apartmanların bodrumları da bunlara dahil. Denetleme yükümlülüğü de yerel yönetimlere ait. Meskenlerdeki sığınakların bakımı ise yöneticiler veya apartman sakinleri tarafından sağlanması gerekiyor. Bütün sığınaklar tapuya tescil ediliyor, hepsinin belli bir kuralı var ama görüyoruz ki çoğu şeklen yapılmış. Örneğin; yönetmeliğe göre doğal havalandırmanın yanı sıra havalandırma motoru gerekiyor. Ama birçok sığınakta bu havalandırma boruları uydurmadır ve uçlarında da motor yoktur. Sığınaklarda çalışır durumda olan tuvaletler ve mutfak alanı olması gerekiyor ancak bunlar da yok. Tuvalet yapılmış ama rögar kotu yukarıda. Bir yönetmelik var ancak bu neden uygulanmıyor. Bunun cezai işlemi var ve alenen yönetmelikle birlikte hukuk da çiğneniyor. İnsanlar iskan alıyor ama bir bakıyorlar ki sığınaklar rezalet durumda. Vatandaşların çoğu sığınakların içeriğinin ve öneminin farkında değil. Bizim herhangi bir durum anında o hazır yerlere gidip yaşamamız lazım. Ama bu sığınaklar kimi yerlerde dükkan olarak kiraya veriliyor veya daireye çeviriliyor. Oysa yasa bu alanların kamusal olduğunu söylüyor" diye konuştu.

ŞİKAYET EDİN

Sığınaklar konusunda vatandaşlara uyarılarda da bulunan Memişoğlu, "Eski binalar için iş işten geçti ama yeni daire satın alacak vatandaşlar, sığınakların uygun olup olmadığını denetlettirmeliler. Gerekli mercilere şikayet etmeliler. Şikayet edildiğinde kurumlar yerinde değerlendiriyor ve layıkıyla yerine getiriliyor. Sığınaklar belki güncel yaşamımızı anlık olarak etkilemiyor ancak bize bir gün lazım olabilir. Lazım olmamasını tercih ederiz ama usülüne uygun olmayacak biçimde yapılmaları anlamına gelmiyor. Sığınakların her an kullanılacak biçimde hazır olması gerekiyor. Bir şey olsa sığınacak yerimiz yok. Devletin bunu takip etmesi lazım" dedi.

Zerrin SOMUNCU