İYİ Parti'nin 20-21-22 tarihleri arasında Afyon'da düzenlenen seçim değerlendirme çalıştayından, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in isteğiyle olağanüstü kongre kararı çıktı. Akşener, kongrede yeniden aday olmayacağını sosyal medya hesabı üzerinden açıklasa da kurmayları delege imzasıyla Akşener'i yeniden aday yapacaklarını söyledi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar ise, "Bu, Türk demokrasi tarihine altın harflerle yazılacak bir uygulama. Adeta bir demokrasi dersi. Diğer siyasi partilere de örnek teşkil edecek bir karar" ifadelerini kullandı.

HEDEFLERİN ALTINDA KALDIK

Afyon'da gerçekleşen ve 3 gün süren çalıştayda 360 partilinin seçim sonuçlarını tek tek değerlendirdiğini söyleyen Yaşar, "Herkese fikrini demokratik biçimde açık, net ve özgürce söyleyebileceği bir ortam oluşturduk. Bu çerçevede de kurucular, genel idare kurulu üyeleri, milletvekilleri, il başkanları olmak üzere yaklaşık 360 arkadaşımız, 3 gün süreyle masalarda fikrini net biçimde söyledi. Bu çok önemli çünkü genelde toplantılarda çıkar bir kişi konuşur, gerisi de alkışlar gider. Ama bizim partimizde öyle değil. Seçim sonuçlarıyla ilgili herkes duygu ve düşüncelerini paylaştı. Biz her ne kadar yeni kurulmuş bir parti olsak bile hanımefendinin koyduğu hedeflerin bir miktar altında kaldık. Kendimizi diğer partilere göre başarılı sayıyoruz ama koyduğumuz hedefler açısından bir miktar geride kaldığımızın kanaati oluştu. Bununla ilgili olarak normal şartlarda diğer siyasi partilerde imzalar toplanır, şu kadar imza toplandı denilir. Şu anda gündemdeki önemli maddelerden birisi de bu. Hanımefendinin partiyi kongreye götürme yetkisi var, aslında bütün siyasi partilerde var. Hanımefendi de 'Madem mevcut yönetimden sıkıntılar var, en azından güven tazeleyelim, yeni bir kurultayla kadrolarımızı sizin istediğiniz yönünde şekillendirelim' diyerek partiyi kurultaya götürdü. İnşallah bu diğer siyasi partilere de örnek olur" diye konuştu.

AKŞENER ADAY OLACAK

İYİ Parti'nin, Türk demokrasi tarihinde parti içi demokrasiyi en yoğun biçimde uygulayan parti olduğunu savunan Yaşar, "Kurultay süreçlerini biz geçmişte de bulunduğumuz partilerde yaşadık. Günlerce aylarca mücadele sürdü. Olağanüstü kurultay kararımız Türk demokrasi tarihine altın harflerle yazılacak bir uygulama. Adeta bir demokrasi dersi. Diğer siyasi partilere de örnek teşkil edecek bir karar. Normal şartlarda genel başkanlar aday olmaz. Belli delege sayısıyla önerilir. Kabul edip etmemesi başka bir şey. Kendileri 'ben adayım' demekle aday olunmuyor. Bizim partimizde üst kurul delegelerimizin yüzde 20'si hanımefendiyi önerdiği takdirde olağanüstü kurultayda aday olabilir. Kaldı ki bizim bin 200 delegemiz var, tamamının imzasıyla hanımefendiyi tekrar genel başkan adayı olarak önereceğiz. Ben kendisine 5 milyon oy veren seçmenin taleplerinin karşısında direnebileceğini düşünmüyorum" dedi.

GELECEK KAYGIMIZ YOK

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın "Aralarında MHP'den ayrılmış olan ve sanki pişmanmış görüntüsünde isimler var. Dönüş ve katılım için bu partiden kopuşlar başladığında bize müracaat olursa değerlendiririz" sözlerine de yanıt veren Yaşar, şu şekilde sürdürdü: "Bu açıklamaya sadece tebessüm ettik. Neticede bu partiyi kuran insanlar gelecek kaygıysa hareket etmedi. Bu partinin kapıları herkese açık. Sayın Yalçın'ı da diğer siyasi parti mensuplarını da davet ediyoruz. İYİ Parti çatısı altında herkese yer var. Burada demokratik ve özgür bir ortam var. Burada rahat edeceklerini düşünüyorum, hiç olmazsa kendilerini ifade edecekleri çok rahat bir ortam olduğunu aldığımız kongre kararıyla da görmüş oldular. Hanımefendinin aldığı bu kararı bütün partilerde uygulamalarını şiddetle tavsiye ederiz."

Zerrin SOMUNCU