Samsun, Çarşamba, Ayvacık, Terme, Alaçam ve Salıpazarı Ziraat Odası Başkanları, Ankara'ya gerçekleştirdikleri ziyarette TBMM'de milletvekilleriyle bir araya gelerek çiftçilerin sorunlarını aktardı. AK Parti Samsun Milletvekilleri Yusuf Ziya Yılmaz, Fuat Köktaş, Orhan Kırcalı, AK Parti Adıyaman Milletvekili Yakup Taş, AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, CHP Samsun Milletvekilleri Kemal Zeybek, Neslihan Hancıoğlu, CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ve İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar ile görüşen başkanlar milletvekillerine birer rapor sundular.

ÇİFTÇİ BORCUNU ÖDEYEMEYECEK

Üreticilerin sorunlarının ayrıntılı olarak yer aldığı raporda, Karadeniz Bölgesi'nin altını fındık ile ilgili de önemli taleplerde bulundu. Raporda, Samsun ve ilçelerinde bazı fındık bahçelerinde yüzde yüze varan verim kaybı yaşandığı belirtilerek, "Samsun bölgemizde döllenme yetersizliği ve külleme hastalığı, fındık kokarcası nedeniyle fındık arazilerinde fındıkların neredeyse tamamına yakını dökülmüştür. Çiftçilerimiz Tarım ve Kredi Kooperatifleri'ne, Ziraat Bankası'na ve özel bankalara olan borçlarını bu şartlarda ödeyemeyeceklerdir. Bundan dolayı çiftçi borçlarımızın faizsiz olarak ertelenmesi hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz. İlimizde Kavak, Alaçam,19 Mayıs ve Asarcık ilçelerinde yağışların yeterli olmaması ve kuraklık sebebiyle buğdayda verim kaybı yüzde 50 olmuştur. Bundan dolayıdır ki fındık üreticisinin borçlarının ertelenmesini talep ettiğimiz gibi, buğday üreticilerimizin de çiftçi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz" ifadeleri kullanıldı.

TEFECİLERİN ELİNE DÜŞMESİNLER

Raporda aynı zamanda çiftçi borçlarının ödenme zamanına ilişkin taleplere de şu şekilde yer verildi: "Tarım ve Kredi Kooperatifleri'ne ve Ziraat Bankaları'na borçlu olan çiftçilerimizin borçlarını hasat zamanında değil de 12. ayın 15 ile 30'u arasında, yani yıl sonunda ödemeleri sağlanırsa fındık üreticisi elindeki ürünü bir buçuk, iki ay gibi bekletme imkanına sahip olurlar. Bu vesileyle de üretici elindeki fındığını pazara erken indirmeyerek piyasanın oluşmasını ve fındığını gerçek fiyattan satarak tefecilerin ve rantiyecilerin eline düşmemiş olur."

ZİRAAT ODALARI DA KREDİ VERSİN

Çiftçilerin mağduriyetlerini ve çözüm önerilerinin sunulduğu raporda, kredilerle ilgili de madde bulundu. Buna göre ziraat temsilcileri raporda, "Çiftçilerimize sağlanacak olan kredilerin Esnaf Kefalet Kooperatifleri'nin esnafa sağladığı kredi örneğinde olduğu gibi Ziraat Odaları'nın da aynı şekilde odaya üyeliği aktif şekilde olan çiftçilerimize kredi sağlanması için ilgili Bakanlıklar ve ilgili bankalar arasında Ziraat Odaları ile gerekli sözleşmelerin yapılmasının sağlanması hususunu saygılarımızla arz ederiz" denildi.