Hafta içi her gün Haberaks TV ekranlarında Burcu Düzgün Çoban'ın sunumuyla ekranlara gelen Haberin Sesi Programı'na konuk olan MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, ekonomiye dair gelişmeleri değerlendirdi.

REFORM GİBİ OLMALI

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın, "Mali alanda atılacak adımlarla enflasyon ile mücadele sürecine azami katkı verilecektir" açıklamalarına dair değerlendirmelerde bulunan Usta, "Harcamalarda adaleti sağlayarak bunu yapması lazım. Kalıcı olarak hem enflasyonla hem cari açıkla mücadele eden, ekonominin büyümesi, üretimin daha fazla artırılması gibi hususlarda reform niteliğinde işlerin yapılması gerekli. MHP olarak bu konuların Meclis'e gelmesi halinde destekleyeceğimizi belirttik. İki partinin birlikte hareket etmesiyle bu reformların mutlaka yapılması lazım. Bu konuda tabi bakanlıkların hazırlıklarının olması şart.1 Ekim'den sonra reformlara ve harcamalara dair tedbirlerin alınması lazım. Kamu harcamalarının kısıtlanmasını olumlu buluyorum. Harcamaların mutlak suretle azaltılması gerekiyor. Piyasadaki tepkiyi almaya yönelik olamamalı bu açıklamalar bu adım mutlaka adım atılmalı. Olumlu değerlendiriyorum ama nerede ne yapılacağına bağlı. Hedefimiz enflasyonu, cari açığı, aşağı çekmek tasarrufları arttırmak ve ülkedeki yatırım ve büyümeyi arttırmak. Bu hedeflerle uyumlu şekilde harcamalarımızı ve gelirlerimizi gözden geçirmemiz lazım" dedi.

CİDDİ TERBİRLER ALINMALI

Ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Usta, enflasyonun bir süredir yüksek devam ettiğini belirterek, "Türkiye ekonomisinin, makro ekonomi dinamiklerini tehdit edecek bir enflasyon seyri var. İşin kötüsü önümüzdeki dönemde enflasyon bir miktar daha artacak. Enflasyonla mücadelenin iki boyutu var. Merkez Bankası'nın yapacağı işler var ve maliye politikası hatta üçüncü olarak yapısal tedbirler alarak reformlar yaparak enflasyonu ülkede kalıcı olarak aşağı çekecek düzenlemeler yapılabilir. Para politikası bunların bir tanesi. Piyasanın beklentisi faiz artışı şeklindeydi. Ben ikazlarımı hep yaptım. Piyasalara teslim olmayalım ancak piyasalarla restleşmeyelim. Piyasayla restleştiğiniz zaman faiz arttırmak zorunda kalıyorsunuz. Faiz arttırmak bir ihtiyaç artık, işi bu noktaya getirmemek gerekirdi. İş bu noktaya geldiğinde faiz arttırımı kaçınılmazdı. Maliye politikası tarafı önemli ve bu konuda bir bozulma var. Kamu harcamalarının kısılması, işin olmazsa olmazı. İşi sadece Merkez Bankası çözsün demek yanlış olur. Bu enflasyonu aşağı çekmek yerine yukarı doğru tırmandırır. Hükümetin maliye politikası ayağını çok sıkı tutması lazım. Çok ciddi tedbirler alması lazım, bunu yaparken fakir fukaranın ezilmemesi lazım "ifadelerini kullandı.

Pirsu DÜZGÜN