Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Başkan Yardımcısı Veteriner Hekim Tuncer Onur, ülkede uygulanan tarım politikaları ile ilgili açıklamada bulundu. Açıklamanın öncesinde, çeşitli sıkıntılar yaşayan bazı çiftçilerin tepkilerini içeren bir video gösterimi yapan Onur, Türk çiftçisinin ithalat nedeniyle zor durumda olduğunu kaydetti.

GEMİ YİNE GELECEK

Geçtiğimiz hafta Uruguay'dan Samsun limanına gelen ve içinde 20 bin 500 büyükbaş hayvan taşıyan gemi ile ilgili konuşan Onur, "Bu hayvanların damızlık değeri yoktur. Damızlık vasfı bulunmayan demek, üreme çoğalma durumu olmayan demektir. Yani gelen hayvanların Türkiye'deki hayvancılık üretimine katkısı olmayacaktır. Kurban Bayramı'ndan hemen önce ülkemize getirilen bu hayvanlar, yaşamını hayvancılıkla sağlayan milyonlarca üreticimizi mağdur etmiştir, etmeye de devam edecek gibi görünüyor. Çünkü yaklaşık 1 ay sonra bu gemiden bir tane daha Samsun limanına gelecek" diye konuştu.

GELECEKLERİ KARARTILIYOR

'Etkin ve doğru hayvancılık teşviklerinin olmaması ülke hayvancılığını zaten bitirmişken, dışarıdan hayvan ithal ederek acaba kimlere para kazandırılıyor?' diyen Onur, "Ülkemizde yetiştirilen tarım ürünlerinin üretimi zor şartlarda yapılırken, bu ürünler dışarıdan alınarak çiftçimizin geleceği karartılıyor ve sonradan etrafa kötü kokular çıkmaya başlıyor. Aslında bu duyduğumuz koku, biten hayvancılığımızın kokusudur. Kurban'da yaklaşık 1.2 milyon büyükbaş hayvan kesilmesi beklenmektedir. Bu ithalat hayvancılığın can suyunun kesilmesi demektir. 2017 yılında 870 bin büyükbaş hayvan ithal edilmiştir. Bu ithalata ödenen para yaklaşık 1,5 milyar dolardır. Bunun 3'te 1'ini Türk çiftçisine verin, biz bütün dünyaya kırmızı et ve canlı hayvan satarız" dedi.

MAZOTUN VERGİSİ KALKMALI

Hayvancılıkla ilgili önerilerini de sıralayan Onur, şunları kaydetti: "Çiftçiye damızlık hayvan desteği verilmelidir. Köylünün tarlada kullandığı mazottaki vergi kalkmalıdır. Süte hak ettiği teşvik verilmelidir. İlkokullarda haftada 2 gün verilen süt, haftada 5 güne çıkarılmalıdır. Çünkü süt ve süt ürünleri, sağlık için çok önemlidir."

Barış BUDANOĞLU