CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır yaptığı açıklamada, bu konudaki bir kuşkuya dikkat çekti ve '' Sahte çürük raporları da aklandı. Sahte raporla askerlik görevinden kaçanlar var'' dedi.

Son 3 yılda 155 bin 59 kişinin '' Çürük'' raporu aldığı belirlenirken, CHP'li Başarır, ''Eğer bir vatandaşımız sağlık sebeplerinden dolayı askerlik vazifesini yerine getirememişse yasada bu maddeye ne gerek var. Ama sahte çürük raporu ile askerlik görevinden kaçmışsa bu bir suçtur, resmi evrakta sahtecilik yapılmıştır, yasa ile bunları da akladılar'' açıklaması yaptı.

Başarır, ''Yasa ile sağlık sebebiyle haklarında verilen askerliğe elverişli olmadıkları kararlardan dolayı askerlik hizmetinden muaf olanların da, yani bilinen adıyla çürük raporu alanların da bedelliden faydalanacağı hükmü getirildi. Bu düzenleme bazı ayrıcalıklı kişilerin çocuklarının bu durumdan faydalanacağı iddialarını akıllara getirmiştir'' dedi.

7 AYDA 30 BİN ÇÜRÜK

Çürük raporu alanların sayısında son yıllarda ciddi artışlar yaşandı. 2017'nin ilk 7 ayında rapor alanların sayısı 30 bin kişi oldu. Bir süre önce Milli Savunma eski Bakanı Nurettin Canikli, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan'ın bu konudaki soru önergesini cevaplamış ve şu bilgileri vermişti:

''2015 yılında 57 bin 903 kişi 'Askerliğe elverişli değildir' raporu aldı. 2016 yılında bu sayı 66 bin 370'e çıktı. Bir önceki yıla göre 8 bin 467 kişi arttı. 1 Ocak 2017 ile 31 Temmuz 2017 tarihleri arasında ise 30 bin 786 olarak gerçekleşti.''

Sözcü