Samsun Kent Müzesi'nde yapılan fotoğraf sergisinin açılışına Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Baro Başkanı Kerami Gürbüz ve Samsunlu yerel sanatçılar katıldı.

Şehirlerin yaşanabilir bir ortama dönüştürülmesi gerektiğini belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, 'Biz köyden kente göçün yoğun yaşandığı bir ülkede yaşıyoruz. Ama 60-70 yıl önce kent nüfusunun yüzde 10-15'lerde iken bugün şehir nüfusunun yüzde 70'lere çıktığı bir ülkeden bahsediyorsak, şehirlerin artık daha düzenli bir hale getirilmesi gerekiyor. Şehirlerin yaşanabilir bir ortama dönüştürülmesi gerekiyor. Özellikle de turizm değerleri itibariyle açığa çıkarılması gereken neler varsa onların bir şekilde topluma sunulması gerekiyor. Bir taraftan biz bunu yaparken kadim medeniyetin eserlerin üstü örtülü değerlerin de açığa çıkarılırken, çok fazla hırpalanmadan güzellikleriyle sergilenmesi gerekiyor. Bir taraftan biz kültürden bahsederken bunu şehrin bize şekil verdiğini ve şekillendirdiğini dikkate almamız gerekiyor. Şehirleri kaba binalarla ortaya çıkardığımız, insanların kafasını soktuğu yer gibi düşünürken, aslında bizi şekillendirdiğin, ruhumuza yön verdiğinin çok fazla farkında olamayız. Onun için şehirleri, mahalleri, konutları yaparken o konutun bize bir şekilde şekil ve yön verdiğini dikkate alarak yapmamız gerekiyor ki, bu karşılıklı etkileşimden biz olumlu anlamda payımızı alalım' diye konuştu.

"SAMSUN'UN KADİM DEĞERLERİ YAN YANA DİZİLMİŞ"

Açılış öncesi konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 'Şehirler artık alt yapılarıyla, fiziki cesametleriyle hafızalarda iz yapıyor. Kartpostallara baktığınızda şehrin görselliği, panoramik görüntüleri, şehirle ilgili bir anı, hatıra, hatırlatma insanın hafızasında oluşturuyor. Birde şehirlerin ruhu, kültür ve sanat hayatı var. Şehirlere ruh verende bu kültür ve sanat hayatıdır. Şehrin içinde oluşmuş olan ve yıllardır geçmişi bugüne taşıyan kadim değerlerin yan yana dizilmesiyle oluşmuş olan, birbirlerini etkileyen ve etkiledikçe de değiştiren, dönüştüren, büyüten, güzelleştiren bir anılar dizisi var. Şehirler o değerlerle birlikte bir mücevher ve yüzük taşı değerinde bir değer oluşuyor. Birçok kez biz bu değeri ihmal ederiz. Şehrin kültürünü, sanatını, şehrin hayatına değer katan, şehri değerli kılan bu değerleri ihmal ederiz. Çünkü maddi imkan, içinde bulunduğumuz günlük yaşam, günlük yaşamın bize dayattığı, bizi mecbur bıraktığı bir takım günlük ihtiyaçlar ve onları dönüştürme, onların peşinden koşmadan dolayı bu değerler dizesini ihmal etmemize sebep olur' dedi.

Konuşmaların ardından Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Baro Başkanı Kerami Gürbüz ve sergiyi hazırlayan Refik Baskın, fotoğraf sergisinin açılışını yaptılar. Açılış sonrası sergiyi hazırlayan Refik Baskın, Vali Şahin ve Başkan Yılmaz'a sergi hakkında bilgiler verdi.

Yaklaşık 3 ay açık kalacak olan sergide 50 adet foto blok yer alıyor.