Haberaks TV ekranlarında Burcu Düzgün Çoban'ın sunumuyla ekrana gelen Haberin Sesi'nde konuşan Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi için başlatılan 'hastanelere jandarma' uygulaması ile ilgili değerlendirme yaptı. Dr. Erkan, bu uygulamanın daha önce kendileri tarafından dile getirildiğini hatırlattı.

BİZİM ÖNERİMİZ

Samsun'da hekime yönelik şiddetin dikkat çekici boyutlarda olduğunu hatırlatan Erkan, "Samsun iki çok değerli insanını, hekimini kaybetti. Onlarca, yüzlerce duyduğumuz duymadığımız sağlıkta şiddet olaylarına şahit oluyor Samsun. Jandarmanın ya da polisin hastane içerisinde görev alması da bizim önerilerimiz arasındaydı. Bu uygulamalar sorunun çözümü noktasında yalnızca bir tanesi" dedi.

16 KAT FAZLA

Çözümün sağlık sistemindeki değişiklik ile mümkün olabileceğini dile getiren Erkan,"Sisteminin yürütülmesinden, bir türlü aile hekimliği sisteminde sevk zorunluluğu getirilmemesi ve acillerde yoğunluk, sosyal toplumsal şiddetin yükselişiyle şiddete sebep oluyor. Her gün Türkiye'de 30 sağlık çalışanı şiddete maruz kalıyor. Diğer meslek gruplarında da şiddete maruz kalanlar var ama sağlık alanı biraz daha farklı. Bunu sıkça vurgulamamız lazım. Diğer meslek gruplarına nazaran sağlık alanında çalışanlarda şiddet 16 kat daha fazla" dedi.

OLUMLU ADIM

Yapısal ve sistemsel sorunların giderilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Erkan, "Hekim ile vatandaşlarımız karşı karşıya getirilmek isteniyor. Bu tavır devam ederse şiddet bitmez. Sağlık sisteminin kendisiyle ilgili sorun var. Sağlık Bakanlığı da siyasi iktidar da sistemle ilgili çözümler almadığı sürece bu şiddet olguları kolluk kuvvetlerinin üzerine yük olarak yüklenecektir. Caydırıcılığı bir nebze vardır. Kolluk kuvvetlerinin olmasıyla beraber ceza kanununda sağlık çalışanlarına şiddet uygulama durumunda getirilecek cezalarla ilgili Türk Ceza Kanunu'na iki tane yasa önerisinde bulunmuştuk. İki yıl geçmesine rağmen hala yasal düzenleme yapılmadı. Bu adımı olumlu görüyoruz. Buradan yola çıkarak idareciler, 'biz sorumluluğumuzu yerine getirdik' diyemez. Şiddetin esas kökenine dönüp, mutlaka düzenlemeler yapılmalı. Biz halkımıza hizmet için bu eğitimi aldık, vatandaşımızın kolluk kuvvetlerini hekimlerle arasında ayrılık olarak görmelerini istemiyoruz. Vatandaşımızı bu işin asıl sorumlularına yönlendirmek istiyoruz. Bu yaşananların tüm sorumlusu bu sistemi işletenler ya da iyi işletemeyenlerdir. Karar verenlerin olayı biraz daha kendi üzerine alması ve hekimle vatandaş arasına bırakmamaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Pirsu DÜZGÜN