Elektrik Müherdisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Murat Kardaş, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

DIŞA BAĞIMLILIĞIN SONUCU

Aralık ayında 95 liralık bir elektrik faturası ödeyen tüketicinin yapılan zamlardan sonra 116 lira ödeyeceğini belirten Kardaş, "Doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yaşanan bu gelişmeler, yıllardır sürdürülen dışa bağımlı enerji politikalarının sonucudur. 'Yerli ve milli' söyleminin perde arkasında ithal kaynakların egemenliği devam etmektedir. Cari açık üzerinde de büyük etkisi olan enerji ithalatı kapsamında kurdaki yükselmeler, seçim sonrasında zam yağmuru olarak fiyatlara yansıtılmaktadır" diye konuştu.

EKONOMİ AÇMAZA GİRDİ

Yapılan zamların sanayide de olumsuz etki yaratacağını belirten Kardaş, şunları kaydetti: "Enerjinin sanayinin ana girdisi olduğu dikkate alındığında ülke ekonomisi büyük bir açmaza sokulmuş bulunmaktadır. Enerjiye yapılan zamlar iğneden ipliğe yeni zamların da tetikleyicisi olacaktır. Yapılan zamlar, özelleştirme ve serbestleştirme politikaları adı altında dış borçla büyütülen enerji sektörünün de girdiği krizin göstergesidir. Enerji politikalarının iflas ettiği kabul edilip, artık kamu yararına uygulamalara geçiş yapılması bu krizden çıkış için zorunludur."

Barış BUDANOĞLU