Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, partisinin Terme ilçe başkanlığı danışma kurulu toplantısına katıldı. Fındıkla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı'na yazılı soru önergesi, TBMM Başkanlığına da araştırma önergesi verdiğini söyleyen Zeybek, "Fındıkta, vakit geçirmeden 15 TL ve üzerinde bir taban fiyat açıklaması yapılmalı, üreticinin kayıpları önlenmeli" ifadelerini kullandı.

TEKELLERİN OYUNU BOZULMALI

Zeybek araştırma önergesinin gerekçelerinde fındığın sekiz milyonun üzerindeki yurttaşın geçim kaynağı olduğunu söyleyerek, "Dünyada fındık üretimi ağırlıklı olarak ülkemizde yapılıyor. Dönüm başına alınan fındık miktarının ülkemizde düşük olduğunu görüyoruz. En kaliteli fındık ülkemizde yetişirken, miktar olarak düşük kalmasının sebepleri araştırılmalı. Fındık ürünü yurt dışına işlenmiş olarak satıldığında yüksek katma değer yarattığı da açık. Fındıkta hasat yapılırken halen taban fiyatın açıklanmamasının nedenini anlamak mümkün değil. Üreticinin elindeki ürünü düşük fiyatla satıp, ürün tüccarın eline geçtikten sonra mı taban fiyat açıklanacak? Fındıkta, vakit geçirmeden 15 TL ve üzerinde bir taban fiyat açıklaması yapılmalı, üreticinin kayıpları önlenmeli. Yabancı tekellerin oyunu mutlaka bozulmalı ve üretici devletin desteğini yanında hissetmeli. Üreticilerin ürettikleri üründen kar etmeleri sağlanmalı ki piyasaya olan borçlarını ödeyebilsinler ve gelecek yıl daha fazla üretim yapmanın yollarını arasınlar. Zarar eden ve bilinçli biçimde yabancı tekellerin insafına terk edilen üreticiden gelecek yıllarda üretim artışı beklemek mümkün olamaz. Üreticiye sahip çıkmak için taban fiyatı zamanında açıklayarak üreticinin ürününü değerinin altında elinden çıkarmasının önüne geçilmeli" diye konuştu.

SANTAL ZARAR MI VERİYOR?

Bu yıl görülen verim kayıplarının yanında, fındıkların içlerinin olgunlaşmadan döküldüğünü ve bölge insanının geçim kaynakları yok olduğunu belirten Zeynek, şu şekilde sürdürdü: "Fındıkta yaşanan olumsuzluğun sebepleri neler? Bölge kurulu bulunan OMV'ye ait doğalgaz çevrim santralının çevresel etkileri mi veya başka nedenlerden mi kaynaklanıyor? Fındık, ülkemiz ve bölgemiz için önemli bir ürün. Daha çok ve sağlıklı ürün üretebilmek, üreticimizin gelirlerini artırmak, stratejik ürünümüz fındığın her türlü sorun ve üretim artışı ile değerlendirilmesinde yaşanan sorunların araştırılması, çözülmesi için TBMM'ye araştırma önergesi verdik."