YÖN VEREN İSİM

Samsunspor'un efsane futbolcuları arasında yer alan Türkiye ve Avrupa gol kralı Tanju Çolak, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Adana Demirspor'da Murat Sancak'ın başkanlığa seçilmesinin ardından Sportif Direktör olarak görev yapmaya başlayan Kral Tanju Çolak, yine ses getirecek bir röportaja imza attı. İlk olarak Adana Demirspor'un durumunu değerlendiren Tanju Çolak, özel röportajında şunları kaydetti: "İki günlük iznimde hemen vatanıma, memleketime ve aileme geldim. Bunun mutluluğunu yaşıyorum. Röportaj isteğinizi kıramazdım çünkü Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez gibi başkanım; saygı duyduğum, inandığım, güvendiğim, duruşuna, işverenliğiyle patronluğuyla güzel bir insan var arkanızda. Onun da Samsun'a ve Samsunspor'a çok büyük katkıları var. Samsun'da ekonomiye yön verenlerden birisidir."

HEPİMİZ AĞLADIK

"Doğduğum, büyüdüğüm yazlığımda annem ve babamla birlikteyim. Bu saatten sonra ailemizi mutlu etmemiz gerekiyor ve öyle yapıyorum. Türkiye'nin önemli işadamlarından birisi olan Murat Sancak beni aradı 'Adana Demirspor'u alma düşüncemiz var' dedi. Araştırdım 'alma' dedim. Sonra 1 Temmuz'da yine aradı ve 'Adana Demirspor'u almaya gidiyoruz' dedi. Ben de Ankara'daydım ve Adana'ya geçtim. Kongreden bir gün önce Adana'ya gittim. 'Kulübü alıyoruz, seni de sportif direktör yapıyorum' dedi. '47.5 Milyon TL borç var, futbolcu yok, bütçe belli değil, ben 16-17 senedir futboldan uzağım' dedim. Yeniden başlarken iyi girmemiz lazım dedim. Bunların hepsini tartıştık ve 4 Temmuz'da işe başladık. Biliyorsunuz geçen sezon ya Samsunspor, ya Adana Demirspor düşecekti. Samsunspor düştü. Burada bir Denizlispor maçı var hepimiz ağladık. Hakem odasına kadar indim. Ama skor geri gelmedi küme düştük. Bu tarihi bir olay. 1965'ten beri bu lige düşülmemişti."

HER KAPIYI AÇARIM

"Çok iyi transferler yaptık, 30-35 Milyon TL civarında para harcandı ve güzel bir ekip oluşturuldu. 21 tane yeni futbolcu aldık. Pote, Anderson ve Galip gibi isimler aldık. Belki bir iki oyuncumuza ciddi rakamlar verdik ama diğerleri makul düzeylerdeydi. Bir yandan da gelecek sezonun iskeletini kurduğumuz için bütçemizi biraz geniş tuttuk. Futbolcular takım seçerler. Bunda para, ödeme şekli, yönetim, teknik ve sportif direktöre bakarlar. Bizim açamayacağımız kapı yok. Sportif ve siyasi anlamda önemli kişileriz. Bizim orada olmamızdan etkilenen oyuncular da var. Biz varsak başarı vardır, para sorunu yoktur. Çünkü futbolun nasıl işlendiğini ne gerektirdiğini biliyoruz. Maç başıları, primleri her şeyi zamanında yatıracağız. Takım kuruldu ben artık kulüp ile hoca arasındaki bağı sağlayacağım. Bunu da iyi değerlendireceğim. Geçen yılın küme düşme adayı Adana Demirspor'un bu yıl neler yapabileceğini herkese göstereceğiz. Bize güvenenleri de mahcup etmeyeceğiz."

BENİ NİYE ARAMADI?

"Samsunspor'a gelince, artık sitem etmiyorum. Sitem edince, hep sitem ediyorsun diyorlar. Tanju Çolak Samsunspor'un evladıdır. Samsunspor'la bir yerlere gelmiş Avrupa gol kralıdır. Bu kadar eski oyuncuya Samsunspor'da görev verilirken, Tanju Çolak'a da bir telefon edilmeliydi. Benimle beraber oynayan Hasan'a, Cazip'ten Kemal ağabeye kadar Şendoğan ağabeye kadar Mehmet Ali Çınar'a kadar herkese görev verildi. Ben 6 yıl bu kulübe dopdolu hizmet verdim. Giderken de o dönemin parasıyla 150 bin lira kazandırdım. Sonra bana soruyorlar ki, 'Samsunspor'a niye gitmiyorsun' diyorlar. Beni Samsunspor'a getirmiyorlar, düşünmüyorlar. Bizi sahada oynarken izleyenler, şimdi karar merci oldular ve Tanju Çolak gelmesin diyorlar. Biliyorlar ki Tanju Çolak'ın ismi büyük. Benim bir marka değerim var. Bu değeri Adana Demirspor kullanıyor da niye Samsunspor kullanmıyor. Doğduğum, büyüdüğüm, yaşadığım, vazgeçemediğim bir kent benden faydalanmıyor. Samsunlulara sesleniyorum benim yapabileceğim bir şey yok."

MARKA DEĞERİM VAR

"Siirtli Murat Sancak Adana Demirspor'a başkan oluyor, beni de sportif direktör yapıyor ama Samsunspor'da göreve gelen beni hiç düşünmüyor. Halk tarafından da istenmeyen adam ilan ediliyorum. Para da istemiyorum. Beni almıyorlar, korkuyorlar çekiniyorlar. Benim marka değerim var. Ben köylü çocuğuyum. Bafra'da doğmuş, tütün dizmiş, karpuz çapalamış biriyim. Ancak bu sorulara maruz kalmak istemiyorum. 'Ben Samsunspor'a gelmiyorum' değil beni istemiyorlar. Samsunspor gel dese benim gelmeme gibi bir lüksüm olamaz. Yıldırım Holding'e, Yüksel Yıldırım'a teşekkür etmek lazım. Böylesine zor bir günde gelip Samsunspor'a sahip çıktılar. Kendisini kutluyorum. Onu kucaklıyorum. Onun yaptığını kimse yapmaz. Güzel şeylere imza atıyorlar. Yepyeni bir Samsunspor yaratılmış durumda. Maçlar yaparak, güzel ilişkiler kurarak, bol bol konuşarak aile ortamı sağlanmalı. Hem Adana Demirspor hem Samsunspor bunu yaparsa ikisi de şampiyon olur."

HİZMET VERMEDİK Mİ?

"Celil, Ercan, Cenk Samsunspor'a hizmet verdi de biz vermedik mi. Ben 32 senedir Samsunspor için ağlamışım, Samsunspor için sevdam demişim, askerim demişim daha ne yapmam lazım? Ben 54 yaşındayım, futbolda en zor iş goldür. Ben golcüydüm, gol atmak zeki insan işidir. Benim zekamdan niye yararlanmıyorlar. Ben yönetimdeki arkadaşlara hayırlı olsun diye telefon açtım ve bunu sordum. 'Hep sitem ediyorsun' diyorlar. Ben sitem ediyorum ama haklı sitem ediyorum. Samsunspor için ne gerekiyorsa yaparım. Adana Demirspor olarak bizde oynayamayacak ama Samsunspor'un talip olacağı oyuncular olursa seve seve gönderirim. Bu yıl oynadığımız maçtan sonra sonucunu ilk merak edeceğim takım Samsunspor olacaktır. Burası bizim sevdamız. Şampiyon olmalıyız. Şampiyon olamazlarsa üzülürüz. İyi paralar harcandı, iyi oyuncular transfer edildi. Bu yıl Adana Demirspor ve Samsunspor'un şampiyon olmasını canı gönülden istiyorum."

BURADA SAVAŞ VAR

"Adana Demirspor'dan alınan Erhan Kartal çok iyi sağ bek. Bizim de ihtiyacımız var. Biz göreve gelmeden 2 gün önce gitmiş. Biz olsak onu göndermezdik. Bu lige göre Samsunspor'un adı çok fazla. Taraftar bu sene daha fazla destek vermeli. Burada futbol değil savaş var. Topa kafa değil ayak sokuluyor. Bu ligde büyük bir kavga var. Bu kavga Süper Lig'de yok. Taraftar, oyuncuların yüreği, yönetimin maddi anlamda yapacakları şampiyonluk adına çok önemli. Bu yıl Samsunspor ligin üzerinde harcama yaptı, tabiki önümüzdeki seneyi düşünerek bu harcamalar yapıldı. Yönetimin motivasyonu sağlayacak, gerisi zaten gelecektir. Samsunspor şampiyonluğu göğüsleyecektir."

Selçuk KAYA