Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, ilçe meydanında bulunan Pazar Cami'de devam eden restorasyon çalışmasını Samsun Vakıflar Bölge Müdür Vekili Metin Önder ile yerinde inceledi. Devam eden çalışmalar ile ilgili bilgiler aldı. İncelemelerde Belediye Başkan yardımcısı Kamuran Toker, Belediye meclis üyesi Hayrretin Akkuş, Terme Tarihi Pazar Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı İsmail İskender, İnşaat Şube Müdürü Eyüp Bülbül, Mimar Tuğba Tetik Kurt, İnşaat Mühendisi Selim Menevşe de hazır bulundu.

2019 RAMAZAN'A HAZIR

1840'lı yıllarda yapıldığı tahmin edilen cami Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyor. 2.5 milyon TL'ye mal olacak çalışmalar kapsamında sonradan yapılan beton minare yıkılarak aslına uygun şekilde ilk yerinde ahşap şekilde yapılacak. Tuvalet ve şadırvan kısmının da tamamen aslına uygun şekilde yenileneceği tarihi camide çalışmaların 2019 yılı ramazan ayı başında tamamlanması planlanıyor.

MANEVİYATI YÜKSEK

Restorasyon ile ilgili açıklamalarda bulunan başkan Kul, çalışmaların büyük titizlikle yürütüldüğünü söyledi. Ecdat yadigarı eserlerin sıcaklığının, ruhunun, maneviyatının günümüz eserlerinin çoğunda olmadığını vurgulayan Başkan Kul, 'Eski camilerimiz, yapılarımız genellikle ihlas temeli üzerine kurulmuş eserler. Bu kapsamda Tarihi Pazar Camimizin de restorasyon çalışmaları özellikle gelecek nesillerimiz için çok önem arz ediyor. Bizler de kutsallarımızı korumak için Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve ilçemizdeki din görevlilerimiz ile güzel işbirliği içerisinde elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. İnşallah bundan sonra Pazar Cami, tüm güzellikleriyle birlikte bölgeye ve insanımıza hizmet vermeye devam edecek" diye konuştu.

MESAFE ALINDI

Geçmişte belediyelerin tarihi camileri restore etmesine izin verilmediğini, AK Parti hükümetleri ile büyük mesafe alındığını kaydeden Başkan Kul, 'Bir millet geçmişini bilmezse geleceğini yönlendirmesi, geçmişine sahip çıkmayanın, bu ana sahip çıkması da mümkün değil. Terme ilçemiz tarihi miras olarak çok zengin bir kent. Sayın Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin, milletvekillerimizin desteği ile Türkiye'de restorasyonda çok büyük bir mesafe alındı. Emek veren tüm kişi ve kurumlara Terme halkı adına teşekkür ediyoruz. Çalışmalar ilçemize hayırlı olsun. Terme tarihi ile buluşacak' dedi.