Samsun Diş Hekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, özellikle çocukların ağız ve diş sağlığı konusunda kamu hastanelerinin yeteri kadar çalışma yapmadığını ve sağlıklı bir nesil yetişmediğini ifade etti.

DÖRTTE BİRİ KADAR
Türkiye'de uzun yıllardır diş sağlığı konusunda ileriye gidilmediğini kaydeden İlker, ''Bugün, bir yılda kişi başına 110 gram diş macunu düşerken, gelişmiş ülkelerde bu rakam 420 gram. Ülkemizde kişi başına diş fırçası 1 bile değilken, gelişmiş ülkelerde bir kişi yılda 4 diş fırçası değiştiriyor. Buradan şu anlamı çıkarmak gerekiyor. Ülkemizde sağlıklı bir nesil yetişmiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yatırımlar yapılmıyor. Yeni doğan çocuklar doğduğu andan itibaren süt dişlerinden, daimi dişlerine kadar takip edilse, zamanında dişleri tedavi edilse hiç diş problemi olmayan bir nesil devam edecek. Böylece diş sağlığı problemlerini kökünden aşmış olacağız'' diye konuştu.

ÇOCUKLARA ÖNEM VERİLMELİ
Genelde yetişkin insanların ağız ve diş sağlığı ile uğraşıldığını kaydeden İlker, şunları söyledi: ''Kamu ağız ve diş sağlığı hastanelerinde, çocuklara ayrılan zaman, bir doktorun çalıştığı zamanın yüzde 2'si. Bu çok az. Genel sağlıkta diğer mücadelelerde bunun başarısını gördük. Tüberküloz, sıtma ve çocuk ölümlerinde yapılan savaşla problemlerde başarı sağlandı. Ancak ağız ve diş sağlığı konusunda böyle bir çalışmanın içerisine girilmedi. Halbuki geç kalınıyor, mutlaka çalışma yapılmalı. Kamu, tamamen koruyucu ağız ve diş sağlığına önem verip, çocuklara ayrı bir önem vermeli. Tedaviye gelmeyen çocukları da gezici cihazlarla evinde takip edip, kontrole mecbur bırakmalı ve sağlıklı bir nesil yetiştirmeli.''

Zerrin SOMUNCU