Samsun ve Ordu'da etkili olan yağış sele dönüşünce en çok zararı fındık bahçeleri gördü. Selden en çok etkilenen ilçelerden birisi olan Fatsa'da ise tonlarca fındık denize dökülürken, bahçelerde de büyük kayıp yaşandı. Sel felaketiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, üreticinin tedirgin olduğunu söyledi.

REKOLTEDE BÜYÜK KAYIP

Bu kadar büyük ve geniş bir alanı kapsayan doğal afetin sonucunda can kaybı yaşanmamasının en büyük teselli olduğunu kaydeden Kibar, "Olayın fındık hasat ve harman dönemine gelmiş olması zarar boyutunu en üst seviyeye çıkarıyor. Fındık bir yıl boyunca bakılan ve yıl boyunca bugünün beklendiği bir ürün. Üreticilerimiz afete bahçede yakalandı ve ciddi mağduriyeti var. Toplam 89 köyümüzden 40'tan fazlası afetten zarar gördü. O köylerimizde komisyonlar kuruldu ve üreticilerimizin zararları tespit edilmeye çalışılıyor. Yaklaşık yüzde 40'lık bir zarar oluştu. Halihazırda rekolte zaten düşüktü, afetin mevcut rekolteye yüzde 35'in üzerinde zarar oluşturacağını düşünüyoruz. Üreticimiz tedirgin. Dün bölgeye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gelerek, mağdurların yaralarının sarılacağı yönünde mesaj verdi. Bu üreticiye biraz olsun moral oldu. Ancak yağışlar da, tedirginlik de devam ediyor. Üreticinin morali devletin süreceği merheme bağlı" diye konuştu.

O GÖRÜNTÜ ÇOK ÜZDÜ

Hasadı yapılan ve kurumak üzere bekletilen fındığın denize döküldüğü o görüntünün çok üzücü olduğunu belirten Kibar, "Şimdilik ne kadarlık bir fındığın denize döküldüğünü bilemiyoruz. Şu anda ziraat odamızın mühendisleri de sahadalar ve gelen ihbarlarla birlikte zarar tespitinde bulunmaya çalışılıyor. Bazı üreticilerimizin bahçesinde yüzde 100'e varan, bazılarında da lokal hasarlar var. Sigortası olan üreticilerimiz mutlaka tarım eksperlerini bahçelerine çağırıp hasar tespiti yaptırmalı. Ayrıca ilçe tarım ve orman müdürlüklerine de müracaat yapılmalı" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER