Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta en güçlü alıcı konumundaki firma tarafından açıklanan alım fındık fiyatına tepki göstererek, Giresun kalite yağlı fındık için 11.50 lira, levant kalite için ise 11.25 lira fiyatının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

BU FİYATA FINDIK YOK

Fındıkta tekelci firmanın her sezon olduğu gibi bu sezon da serbest piyasada baskı oluşturarak, üreticinin emeğini ucuza kapatmaya çalıştığını söyleyen Karan, "Fındık fiyatlarının serbest piyasanın 12.50, 13 liradan işlem gördüğü bir noktada, tekelci firma düşük bir fındık fiyatı açıklayarak piyasaya müdahale etmeye çalışıyor. Ülke olarak ekonomik bir savaş verdiğimiz bugünlerde bunu fırsat bilen tekelci zihniyet fındık üreticisinin emeğini ucuza kapatmak için harekete geçmiş durumda. Tekelci zihniyet tarafından Giresun kalite yağlı fındık için 11.50 lira, levant kalite fındık için ise 11.25 lira alım fiyatı belirlendi. Ayrıca tekelci firmanın bu sezon fındık manavlarına peşin ödeme yapmayacağı, haftalık ödeme yapacağı da söylendi. Bize göre, şu anki serbest piyasanın altında bir alım fiyatı belirleyen tekelci firma öte yandan peşin ödeme yapmayarak piyasayı sıkıştırıp, fiyatı daha da aşağıya çekmenin hesabını yapıyor. Tekelci firma tarafından belirlenen fındık fiyatı ve uygulanacak olan alım politikası kesinlikle kabul edilemez. Bu bir alım fiyatı değil, üreticiyi sömürü fiyatıdır. Üreticilerimizi bu konuda daha duyarlı ve ürününe sahip çıkmaya davet ediyoruz. Tekelci firma şunu iyi bilmelidir ki, bizim bu fiyatlardan satılacak bir tek ürünümüz yok' ifadelerini kullandı.

TMO NEYİ BEKLİYOR?

Karan açıklamasında, hükümet yetkililerine de seslenerek, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fiyat ve müdahil alımla ilgili daha neyi beklediğini sordu. Tüm çağrılara rağmen şu ana kadar TMO'dan somut bir açıklama gelmediğini belirten Başkan Karan, "TMO bugünden tezi yok fındık alım fiyatını açıklamalı ve piyasaya girmeli. Aksi takdirde fındık üreticisi tekelci zihniyete mahkum edilerek, kendi kaderine bırakılacak" diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU