Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, AK Parti Samsun İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında Samsun kamuoyunda çeşitli tartışmalara neden olan 'yol üstü otopark' olan parkomatla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

BAZI KESİMLER İSTEMİYOR

Parkomatla ilgili toplantılar gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Zihni Şahin, "Önceden yapılan bir ihale ve 3 yıllık bir süre var. Bu 3 yıllık sürede iptal etmeye kalkarsanız belediyeye büyük bir maliyet getirecek. Bu konuyu nasıl çözebiliriz diye üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Şu da bir gerçek ki, parkomat olmadığı yerlerde müthiş bir trafik kargaşası yaşanıyor. Daha önce Bafra'da da bu uygulanmıştı. Esnafın ve toplumun yüzde 80'i memnundu, çok az bir kısım rahatsız oluyordu. Para vermek istemiyordu. Tabii bunun bir de 'yasal mı değil mi' diye tartışmaya açılınca, onlar da para toplayamayınca şirket bırakıp gitti. Şehirdeki trafik daha karmaşaya uğradı. Bizim aldığımız bilgilere göre büyükşehirlerin çoğunda Samsun'dan daha çok ücret alınıyor. Ama burada nedense parkomatın büyük bir kısımından sıkıntı yok, bazı kesimler para ödemek istemiyor. Şu anda iptal edilmesi halinde belediyeye 6 milyon TL maliyet getirecek, onun için böyle bir şeye girmek istemedik. Toplumun büyük bir kesiminden tepki yok, Samsun'da parkomat uygulaması olmasa herkes arabasını bırakıp gidecek. Bizim katlı otopark ve akıllı trafik uygulamasıyla ilgili çalışmalarımız var. Şehirlerde parkomat uygulaması olup olmamasıyla da alakalı değil çünkü zaten oralar boş olduğunda vatandaş arabasını sabah bırakıyor, gece alıyor. Bu uygulamalar zaten ihtiyaçtan doğdu. Ama tabii ki 2 tane katlı otoparkla ilgili çalışmalarımızı hayata geçireceğiz. 3 yıllık süre bittiğinde toplumun isteği ve menfaati neyi gerektiriyorsa ona göre karar veririz. Katlı otoparklarımız da devreye girer, şehir de biraz rahatlamış olur" ifadelerini kullandı.

BAŞKA YOL YOK

Basın mensuplarının "Parkomatla ilgili referandum söz konusu olabilir mi?'' sorusuna da cevap veren Başkan Şahin, "Aslında düşüncem referandum yapmak. Yarın devam eder de 3 yıl sonra burada olursak kesinlikle referandumdan başka çıkar yol yok. Çünkü toplumun geneli istediğinde kimsenin bir şey deme hakkı yok. Çoğunluk parkomat devam etsin derse devam eder. Bir çözüm mutlaka bulunacak" dedi.

GÖREVDEN KAÇMAM

Yaklaşan yerel seçimler öncesinde görevden kaçmayacağını da belirten Başkan Şahin, 'TEDES konusunda topluma zarar verecek hiçbir şeye müsaade etmeyeceğiz. İl başkanımız ve milletvekillerimizle de görüştük. Daha önce de açıkladım. TEDES'e sıcak bakmıyorum. Görev verilirse, görevimizde devam etmek isteriz. AK Parti'nin bu konuda en önemli karar verme olayı, anket yaparak halkın görüşünü almasıdır. Halka sorulacak, Zihni Şahin ve kimler aday olmak istiyorsa. Eğer bize halkın desteği olursa biz bu görevden kaçmayız. Bugüne kadar geldiğim bütün görevlere 'illa ben olayım' diye gelmedim. Hep görevler bana geldi. En az 8-10 tane görev geldi. Eğer beni toplum istemezse, 'illa ki ben aday olayım' diye bir şeyi asla içimden de geçirmem. Ama toplum da isterse görevden kaçmayız' diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU