Samsun'da görev yapan 410 servis aracı işletmecisine, 2016 yılından itibaren sigortasız işçi çalıştırdığı için SGK tarafından 17 bin ile 188 bin TL arası ceza kesildi. Samsun Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Binay, cezaların yüksek olduğunu ifade ederek, gerekli itirazları yapacaklarını, sonuç alamadıkları takdirde de konuyu yargıya taşıyacaklarını dile getirdi.

NE KAZANIYORLAR Kİ!

Her yıl Büyükşehir Belediyesi'nden 'güzergah belgesi' aldıklarını ve bu belgede şoför, yardımcı şoför ve hostes çalıştırma zorunlulukları bulunduğunu belirten Binay, "2016 yılında aldığımız belgeleri SGK'ya vermiş. SGK da kişinin çalışıp çalışmadığına bakmadan, herhangi bir denetlemede bulunmadan, oradan aldığı belgelerle ceza kesmiş. Odamızın bin 221 üyesi var. Bu üyelerden 410'una 17 bin ile 188 bin TL ceza geldi. Altındaki araba zaten 40 bin lira. Elindeki aracın yüzde 95'i de esnaf ve kredi kefalet kooperatiflerine borç. Bu insanlar kazanıyor ki böyle büyük cezalar geliyor. Bu cezalarda düzenleme yapılmadığı takdirde Ankara'ya gidip eylem yapmayı da planlıyoruz. Bayram dönüşü konuyu yargıya taşıyacağız" diye konuştu.

HUKUK SAVAŞI VERECEĞİZ

Oda'nın Avukatı İsmail Cem Güler de herhangi bir denetim yapılmadan yüksek oranlarda cezalar kesildiğini belirterek, "Herhangi bir denetim olmadan, bir SGK müfettişinin denetimi olmadan, çalışan şoförlere herhangi bir tebligat olmadan sigortasız işçi çalıştırmaktan dolayı çok yüklü miktarlarda cezalar uygulandı. İki sene usülsüzce işçi çalıştırmış gibi esnafı mağdur eden cezalara maruz kaldık. Bunun üzerine tüm arkadaşlarla birlikte bir hukuk savaşına başlayacağız" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU