Mayıs ayında alınan Bakanlar Kurulu kararıyla, akaryakıt fiyatlarındaki artışın halkı daha fazla mağdur etmemesi için, artış miktarda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi yapılarak zammın vatandaşa yansıtılmaması sağlanmıştı. Dün yayımlanan kararda ise, akaryakıta yüzde 9 zam yapıldı. ÖTV farkı olarak yansıtılan zamla beraber, benzinde litre başına 59, motorinde 54 ve otogazda 34 kuruş zam gerçekleşti.

DEVLET SÜBVANSE EDİYOR

Devletin akaryakıttaki fiyat artışını olabildiğince vatandaşa yansıtmamaya çalıştığına dikkat çeken Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Samsun Şube Başkanı Zafer Güler, "Devlet brent petrol ve dolar fiyatları nedeniyle gelen bu zamları olabildiğince sübvanse ediyor ancak yük çok fazla. Doların aşırı yükselmesi, akaryakıt fiyatlarını da artırdı. Makas büyüdü, hükümet bu makası daraltmak için zam yaptı" şeklinde konuştu.

ÖTV İNDİRİMİ DEVAM EDİYOR

Güler, ÖTV indiriminin devam ettiğini belirterek, "Devlet, fiyattaki artışın yaklaşık 1 lirasını karşılıyor, 50 kuruşluk kısmını ise vatandaşa yansıtıyor. Bu durum devlet için de önemli bir yük teşkil ediyor. Devletin önemli bir gelir kaynağı olan vergi, akaryakıttaki zamların vatandaşa yansımaması için alınamıyor. Bu da yapılacak şeylerden kısıtlama anlamına geliyor. Önlem olarak doların ateşi düşürülmeli. Durumun kısa zamanda düzeleceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Şükrü Berk ASKAR