Liv Hospital Samsun Beslenme ve Diyet Kliniği'nden Dyt. Aysun İpek, 'Kurban Bayramı'nda Sağlıklı Et Tüketimi' hakkında bilgi verdi. İpek, hem et tüketimi hem de tatlı tüketiminin arttığı bayram günlerinde kronik hastalıklara sahip ve yüksek risk grubundaki çocuk ve yaşlı bireyler açısından beslenmede bazı noktalara özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

PÜF NOKTALARA DİKKAT!

Diyetisyen İpek, sağlıklı et tüketimi hususunda yapılması gerekenleri sıraladı. İpek, 'Kırmızı etin görünür yağı alınsa daha doymuş yağ ve kolesterol oranı yüksek bir besindir. Bu nedenle porsiyon kontrolüne dikkat edilmeli. Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan salmonella, tüberkülöz gibi hastalıkların bulaşma riski yüksek. Bayram günü kesilen hayvanın eti kesimden hemen sonra pişirip tüketilmemeli. Bu nedenle eti 24 saat bekletip pişirmeniz öneriliyor. Etlerinizi büyük parçalar halinde değil küçük parçalar halinde buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı. Etlerinizi derin dondurucudan çıkardıktan sonra çözmek için buzdolabı rafına indirip çözdürün ve bekletmeden pişirilmeli. Etler haşlama, fırınlama ve ızgara yöntemi ile pişirilmeli. Etlerin yanına doygunluğu artıracak ve besin örüntüsünü tamamlayacak salatalar hazırlanmalı. Ette yanık oluşmamasına özen gösterilmelidir. Kömürleşen et kanser riski taşır. Kavurma, etin kendi yağında pişirecek şekilde hazırlanmalı. Bayram ziyaretlerinde meyve suyu yerine çay, şerbetli tatlı, çikolatalar yerine sütlü tatlı ikramları tercih edilmeli' ifadelerini kullandı.