DAP İdaresi'nin 'Tarihi Kent Bölgelerinin Canlandırılması ve Tanıtımı Projesi' kapsamında, DAP İdaresi'nde düzenlenen protokolü imzalayan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir ve Çukurca Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Temel Ayca, projenin yöre turizmine canlılık getirmesi dileğinde bulundu.
Protokol imza töreni öncesi konuşan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, bölgenin tarım ve hayvancılığın yanı sıra tarihi varlıkları bakımından da zengin ve avantajlı bir konumda olduğunu, ancak bu varlıklarının katma değerinin ekonomiye yeterince yansıtılamadığını, ilçenin tarihi kimliğini öne çıkarmak amacıyla hazırlanan restorasyon projesinin hayata geçirilmesiyle, yıkılmaya yüz tutmuş kale evlerinin böylece turizme kazandırılacağını ifade etti.
Başkan Demir, şunları söyledi:
'Burası, Çukurca ilçemizin geçmiş yaşamını anlatan ve özel mimarisi olan bir yer. Projenin tamamlanmasıyla birlikte şu an harabe halinde olan tarihi evler, yaşayan otantik bir mekan haline gelmiş olacak. Söz konusu projenin hayata geçirilmesinde Temel Ayca Bey'in önemli gayretleri oldu, kendisine teşekkür ediyorum. İdaremiz tarafından sağlanan finansal destekle yakın zamanda başlayacak projenin Çukurca'ya hayırlı olmasını diliyorum.'
Yaklaşık 400 yıllık geçmişe sahip, içinde 21 yapının bulunduğu tarihi kale evlerinde ilk etapta temizlik çalışmasının yapıldığını ve restorasyona hazır hale getirildiğini belirten Çukurca Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Temel Ayca, 'Çukurca'ya atandığım andan itibaren burasını yaşam alanına dönüştürmeyi kendime görev edinmiştim, çünkü bütün Çukurca bir zamanlar oradaydı ve ilçenin merkeziydi. Çukurca kalesine yaslanmış ve kesme taştan yapılmış o evlerin şimdilik 5 tanesini restore edeceğiz. Geri kalanını ise 2 yıl içinde tamamlayarak turizme kazandıracağız. Projenin gerçekleşmesini görmek mutluluk verici. DAP İdaresi'ne sağlamış olduğu finansal destekten dolayı teşekkür ediyorum' dedi.
Restorasyon çalışmalarının ardından, kale evlerinin içinde kafe, restoran ve sosyal donatı alanları ile butik oteller gibi yeni yaşam alanları oluşturulacak.