Ağustos ayının sonuna gelinmesine rağmen devlet adına alım yapan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık taban fiyatını açıklamadı. Fındıkta belirsizlik oluşturulduğunu söyleyen Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, duruma tepki gösterdi.

SİYASETÇİLER HALKTAN KOPUK

Ziraat Odası Başkanı Karan, fındık üreticisinin yine kaderiyle baş başa bırakıldığını belirterek, "Her seçim döneminde 'Fındık üreticisinin hakkını koruyacağız, üreticinin hakkını kimseye yedirmeyiz, mağdur edilmesine göz yummayız' şeklinde nutuk atan siyasetçilerimiz nerede? Acaba tatile mi çıktılar? Üretici, girdi maliyetlerini karşılayamaz hale geldi. Maliyetine fındık satıyor. Siyasetçilerimiz halktan, üreticiden kopuk olduğu sürece tarımda bir adım ileri gidemeyiz. Tekel firmalara gün doğar ve meydan onlara kalır" ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİNİN SABRI BELİRLEYECEK

Fındık fiyatını üreticinin sabrının belirleyeceğini savunan Karan, "Sektörde tekel olan firma ve işbirlikçileri, Dünya Sert Kabuklu Kuruyemişçiler Kongresi'nde fındık fiyatı açıklıyor. Orman ve Tarım Bakanlığı ise herkesin kafasına göre rekolte ve fiyat açıkladığı bir sezonda, ne rekolte ne de fiyat açıklayamıyor. Biz de bu sezon Türkiye'nin tahmini fındık rekoltesinin 400 bin tonu geçmeyeceğini açıklıyor ve iddia ediyoruz. Böylesine belirsiz ve boşluktan istifade eden fındık farelerinin ortalıkta cirit attığı bir sezonda üreticilerimiz aceleci davranmamalı, kafalarındaki fiyat oluşuna kadar beklemeli. Geçen sezon 3 dolar bandından fındık alıp, üzerine kar marjını koyup Avrupa'ya satan alıcı, şu anda 13-13.50 liradan aldığı fındığı yine üzerine kar marjını koyup dolar üzerinden satıyor. Ancak üreticinin dolar bazında bir kilogram fındıktaki zararı şu anda 4.5, 5 lira" dedi.

Şükrü Berk ASKAR