Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Paris'te Fransa Finans Bakanı Bruno Le Maire ile görüşmesi sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Fransız mevkidaşı ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini söyleyen Albayrak, ABD'nin yaptırım kararlarının bölgesel istikrara vereceği zararla terörün, mülteci krizinin de beslendiği kaotik problemlere katkı sağlayacağını söyledi. 'Bugün burada iki müttefik ülke olarak ortak hareket etme kararı aldık' diyen Albayrak, 'Fransa bu sağlıksız yaklaşıma karşı önemli bir duruş ortaya koydu. İlk günden beri bölgesel ve küresel ekonomiyi veya Türkiye ekonomisini hedef alan bu adımlar karşısında tarihsel dostluğumuza yakışır bir duruş sergiledi' şeklinde konuştu. Albayrak, Türkiye Fransa arasındaki önceliklerden birisinin, bugün itibariyle iki ülkenin ekonomik hacmi olan 14 milyar euro resmini 20 milyar euroya taşımak olduğunu söyledi. Albayrak, Amerika tarafından tüm müttefiklerin nezdinde atılan adımların, ABD'nin itibarını sarstığını aynı zamanda kendisini yalnızlaştırdığını ifade etti.

ORTAK AKIL ORTAK YAKLAŞIM

Doların küresel ticarette güvenilir bir enstrüman olma özelliğini kaybettiğini söyleyen Albayrak, 'Çünkü siz, ekonomik çerçevede müttefiklik ilişkinize bu güvenle yaklaşmak zorundasınız. Dünya bu duruma karşı ortak akılla ortak yaklaşımla ilerlemekten başka çare görmüyor. Ülkeler ticaretlerinde yeni yöntemler, ortak para birimleri bu ilişkileri geliştirmek için birbirlerine sorular sormaya başlıyor. Özellikle Fransa'yla Avrupa Birliği'yle gerçekleştirdiğimiz euro ile ilişkili ticaretimizi daha ileriye nasıl taşırız önem kazanıyor' diye konuştu.

TÜM DÜNYA ÜLKELERİNİN ÇIKARINA

Görüşmede iki ülke arasında farklı sektörlerde işbirliğini geliştirme yöntemlerini değerlendirdiklerini söyleyen Albayrak, 'Bunun yanında finansal alanda bankacılık, sigortacılık sektöründe birçok çerçevede geliştirilebilecek iş birliği alanlarının önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye olarak bu süreçte özellikle Dünya Ticaret Örgütü açısından anlaşmalara uymayan Türkiye'ye uygulanan Avrupa Birliği'ne uygulanan ortak hareket etme hususunu da konuştuk' dedi.
'Bir ülkenin tek başına sadece kendi çıkarları doğrultusunda tek taraflı aldığı kararlara karşı birlikte hareket etmenin tüm dünya ülkelerinin çıkarına olduğu açıktır' diyen Albayrak, 'Özellikle Türkiye ve Avrupa ülkeleri bugün hiçbir zaman olamadığı kadar birbirlerine entegre ve etkileşim içerisinde' şeklinde konuştu.

5 YILLIK GÜÇLÜ ETKİ

İran konusunun da ele alındığını belirten Albayrak, 'İran anlaşması üzerinde Türkiye olarak aynı pozisyonda olduğumuzun altını çizmek isterim' dedi. Albayrak, İran konusunda Amerika'nın tek taraflı almış olduğu bu tavra karşı Fransa ile ortak hareket etme konusunda karar alındığının altını çizdi. Albayrak, 'Hükümetimizin yeni çıktığı seçimler sonrası sahip olduğu 5 yıllık güçlü etkiyle birlikte küresel sınamalara ve rekabetlere karşı çok daha sağlam bir ekonomik ve finansal mimariye kavuşması için önümüzdeki süreçte çok daha güçlü adımlar atacağından tüm paydaşlarımızın hiçbir şüphesi olmasın' dedi.