2018-2019 eğitim-öğretim döneminde ilk ders zili 17 Eylül Pazartesi günü çalacak. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini ve ailelerini okul heyecanı sarmaya başladı. Öğrenciler ve velilerde okul alışverişi telaşı, esnafta ise hazırlık başladı. Öğrencilerin her türlü okul ihtiyacı olan malzemeler de enflasyondan ve kur farkından etkilenmiş durumda. Önceki yıl yaklaşık 340 lira olan harcamalar, bu yıl yüzde 20 artarak 410 lirayı buldu. Türkiye'deki 18 milyon öğrencinin okul alışverişi yapmasıyla yaklaşık 7.5 milyon liralık ekonomi oluşacak.

VATANDAŞ TEPKİLİ

Okul üniformaları farklılık göstermekle beraber 100-150 lira arası bir fiyattan alıcı buluyor. Çanta ve ayakkabılar ise tanesi ortalama 80 liradan satılıyor. Konuyla ilgili konuşan tuhafiyeciler, önceki seneye göre fiyat artışının olduğunu belirterek, "Geçen yıla göre ürünlerde 20-30 lira artış var ancak bu mecburi bir durum. Vatandaşlar bize tepki gösteriyor ama biz de bu fiyatlardan satmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

SAĞLIKSIZ ÜRÜNLERE DİKKAT!

Öğrencilerin en önemli ihtiyaçlarından kırtasiye ürünleri de artan fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Defter, kalem, ders araç gereçleri ve çalışma kitapları içeren kırtasiye paketleri 150 lirayı bulurken, özel isteklere göre fiyatlar daha da artabiliyor. Kırtasiyeciler ise vatandaşları ucuz kırtasiye ürünlerinin sağlıksız olabileceği konusunda uyarıyor. Tüm bu rakamlar toplandığında öğrencilerin okul için yapacakları masraf yaklaşık 410 lirayı buluyor. Ek olarak, öğrenciler okula uzak bir yerde ikamet ettiklerinde ise şehir içi servis taşıma ücreti olarak 140 lira civarı bir ücretle karşılaşıyor.

Şükrü Berk ASKAR