Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi'nin, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne aday olduğu bildirildi.

ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Ordu Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Altınordu İlçesi'ne bağlı Bayadı Mahallesi sınırlarında yer alan ve ilk olarak 9 yıl önce resmi kazı çalışmaları başlatılan Kurul Kalesi'nin, Ana Tanrıça Kibele heykelinden sonra 2 bin 100 yıllık 3 büyük heykele daha ev sahipliği yaptığı ortaya çıkınca belediyenin harekete geçtiği belirtildi.

BAŞVURU TALEBİ

Açıklamada, bugüne kadar bir müzeyi doldurabilecek nitelikte 2 bin parça tarihi eserin bulunduğu Kurul Kalesi için Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'ın Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçtiği ve kalenin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınması amacıyla başvuru yapılmasını istediği ifade edildi.

2 BİN PARÇA TARİHİ ESER

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun talimatıyla, Kurul Kalesi'nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınması için ilk başvurunun yapıldığını kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran'a destekleri için teşekkür eden Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: "2016 yılında belediyemiz ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında Kurul Kalesi Bilimsel Kazı ve Çevre Düzenleme Çalışmalarına Destek Verilmesine İlişkin Ortak Hizmet Protokolü imzaladık. 2 yıllık sürede 1 milyon 577 bin lira ödenekle çalışmaların hızla ilerlemesi için destek verdik. Bu sürede gördük ki binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan Kurul Kalesi'nden adeta tarih fışkırıyor. Son 2 yılda Ana Tanrıça Kibele Heykeli'nin yanı sıra burada bulunan 2 bin parça tarihi eserin gün ışığına çıkarılması ne kadar doğru bir karar verdiğimizin de kanıtı oldu."