Samsun Haber: Samsun Lojistik Merkezi proje yürütücüleri Rusyalı Lojistik Uzmanı Andrey Tokarev, Samsun Lojistik Merkezi Takım Lideri Kanadalı Denis Dunn ve Samsun Lojistik Merkezi Halkla İlişkiler Uzmanı Şaban Petek, Haber Medya Grubu'nun Borkonut Niş'teki çalışma ofislerini ziyaret ederek Haber Medya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Necdet Uzun ile lojistik merkezi yapım çalışmaları hakkında görüştü.

SAMSUN TARIM CENNETİ

Avrupa Birliği (AB), Türkiye Cumhuriyeti ve Samsunlu kurumlar tarafından finanse edilen 48 milyon euroluk dev projenin birinci fazının tamamlandığını ve 2017 yılının kasım ayında da tamamen bitirilmiş olacağını söyleyen Lojistik Uzmanı Andrey Tokarev, ''Samsun'daki bu projeyi geliştirirken Avrupa'daki ve diğer yerlerdeki lojistik köylerin uygulamalarına bakıp araştırmalar yaptık. Samsun ilindeki ithalat ve ihracat hacmine de baktık. Zirai anlamda ilginç bir bulguyla da karşılaştık. Samsun tam bir tarım cenneti. Rusya ve birçok yere ihracat yapıyor. Aslında gelişmeye çok açık bir hacmi var ama şu anda çiftçilerin yardım aldığı söylenemez. Lojistik merkez için üreticinin zirai yardım görmesi lazım. Bu komplike bir durum. Lojistik merkez olacak ama ihracatı geliştirmek için üretimi de geliştirmek gerekiyor. Altyapı eksikliği ve çiftçilerin böyle bir şansı olmadığında ihraç edilebilecek birçok ürün de ülke içinde kalıyor'' ifadelerini kullandı.

RUSYA PROBLEMİ SÜREKLİ DEĞİL

Rusya ve Türkiye arasında zirai anlamda mevcut bir problemin devam ettiğini ancak bunu sürekli olmayacağını kaydeden Tokarev, ''Hazırlıklı olmalıyız ve ticari anlamda hizmet sunmak için elimizden geleni yapmalıyız. Stratejik planlar geliştirmeliyiz bunda da Samsun Lojistik Merkezi önemli bir rol oyanayacak. Bu proje stratejik olarak çok önemli. Hem Türkiye hem de Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor. Projede uzun vadede çok fazla fayda getirecek. Samsun'da yeni bir sanayi sahası geliştiriyoruz. Özellikle bu proje gelecek safhalarda birçok sektörün ilgisini çekecek. Lojistik merkezi yerel üreticileri değil, aynı zamanda perakendecilere ve üçüncü parti lojistik hizmet sağlayıcı grupları da kendisine çekecek. Onlar da bu merkezde hizmetlerini sağlamak için ortam bulabilecekler'' diye konuştu.

SAMSUN ANADOLU'NUN YENİ KAPISI OLACAK

Samsun'un sadece Rusya'ya değil birçok ülkeye çıkış kapısı olarak kullanıldığını ifade eden Tokarev, ''Anadolu'da üretilen ürünlerin ana çıkış noktaları şu anda İstanbul ve Mersin. Aslında bir kapı da Samsun olabilir. Samsun lojistik merkezi İran ve Avrupa arasındaki transit nokta görevi de görebilir. İranlılar, Rusya'ya ulaşmak için bir bağlantı noktası istiyor. Bu Samsun olabilir, yalnızca demiryollarına yatırımlar yapılmalı. Bu proje tamamlandığında yerel çiftçiler daha fazla piyasaya ve yeni marketlere ulaşabilecek. Bu farkındalığı arttırmalıyız. Projeyle birlikte geniş bir istihdam alanı da açılacak'' dedi.

Zerrin SOMUNCU