CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, fındıkta yaşanan sorunlar nedeniyle önümüzdeki yıllarda üretim alanlarının büyük ölçüde daralacağını ve bazı bölgelerde fındık bahçelerinin sökülebileceğini dile getirdi. Fındık fiyatlarına da dikkat çeken CHP'li Zeybek, taban fiyatın 30 TL üzerinde olması gerektiğini ifade etti.

ANLAM VERMEK MÜMKÜN DEĞİL

24 Haziran seçimleri öncesi 1 ABD dolarının 3.90 TL olduğunu ve dönemde fındık fiyatlarının 15 TL olması gerektiğini dile getirdiklerini hatırlatan Zeybek, 'Konu ile ilgili defalarca fındık taban fiyatının 15 TL üzerinde olmasını şahsen önermiştim. 1 ABD dolarının bugün 6.40 TL olduğunu göz önünde bulundurursak, geçmiş yıllardaki fındık fiyatı ve ABD doları karşılaştırmamızda 1 kilo fındık fiyatının 5 ABD doları üzerinde olduğu görülüyor. Fındık fiyatının 5 ABD doları üzerinde olması gerekiyor ve piyasa fiyatının 30 TL üzerinde bir rakamla oluşması lazım. Fındık diğer ülke piyasalarında 30 TL üzerinde fiyattan alıcı bulurken, bugün ülkemizde fındık fiyatının 12 TL civarında satılması düşündürücü. Üretimde kullanılan gübre, ilaç ve diğer girdilerin fiyatları katlanırken, fındık fiyatlarının düşmesine bir anlam vermek mümkün değil' şeklinde konuştu.

SORUNLARI KİM ÇÖZECEK?

Fındıkta, tekelci şirketlerin korunduğunu savunan Milletvekili Zeybek, 'Devleti yönetenlerin, tekelci şirketin çıkarlarını korumaktan vazgeçip, üreticin ve ülkenin çıkarlarının yanında yer alması gerekiyor. Devletin yetkili organları soruna sahip çıkmalı ve sorunun çözümüne katkı yapmalı. Fındık üreticisinin sorunlarının çözümü için piyasaya derhal müdahale edilmeli ve fındık ürünü bundan üç, dört yıl önceki reel fiyatların altında satılmasının önüne geçilmelidir. Üretici feryat ediyor: 'Fındık fiyatları üç, dört yılın gerisinde, gübre, ilaç ve diğer girdiler nedeniyle zaten piyasaya borçluyuz sezonu nasıl kapatacağımızın hesabını yapamaz olduk' diyorlar. Tüccar ve fındık tekelleri, piyasaya borçlanmış üreticinin elindeki fındığı ucuz fiyattan elinden almaya çalışıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı, fındıkta üreticinin yüzünü güldürecek, gelecek yıllarda üretimi özendirecek çalışmalar yapmalıdır, ayrıca fındık taban fiyatını 30 TL üzerinde derhal açıklamalılar. Üreticinin elinden fındık alındıktan sonra açıklanacak taban fiyatların üreticiye ve üretmeye bir katkısı olmayacak. Stratejik ürün olarak nitelendirdiğimiz fındığın gerçekçi rakamlarla satılması üreticimiz ve ekonomimiz açısından son derece önem arz ediyor' sözlerini kaydetti.