Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Oruç, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişinin intihar nedeniyle öldüğünü belirtti.

KİLİT OYUNCU SİZSİNİZ

'İntiharı önlemek büyük oranda mümkündür ve intiharın önlenmesinde kilit oyuncu sizsiniz' diyen Oruç, 'Toplumun bir üyesi olarak, çocuk olarak, ebeveyn olarak, arkadaş olarak, meslektaş olarak veya komşu olarak kişilerin hayatında bir fark yaratabilirsiniz. İntihar davranışını önlemek için her gün yapabileceğiniz birçok şey var. Örneğin; her fırsatta konuyla ilgili farkındalığı arttırabilir, intihar nedenleri ve intihar amaçlı uyarı işaretleri hakkında kendinizi ve başkalarını eğitebilir, çevrenizde sıkıntı yaşayanlara şefkat gösterebilir, yine kendi çevrenizdeki kişilerin intihar, intihar davranışı ve ruhsal sağlık sorunları ile ilgili ön yargılarını onlara fark ettirebilir, kendi deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz' şeklinde konuştu.

BU İŞARETLERE DİKKAT!

Oruç, intiharın işaretlerini ve intihar hakkındaki gerçekleri bilmenin intiharı önlemede işe yaradığını vurguladı. Oruç, 'Eğer tanıdığınız bir kişi, ölmek istediğinden ya da acılarından kurtulma arzularından bahsediyorsa, internetten veya çevresinden silah, ilaç vs. gibi intihar araçlarını araştırıyorsa. Değerli eşyalarını dağıtıyor, vasiyet hazırlıyor veya çevresindekilerle vedalaşıyorsa, kendi içine çekiliyor veya kendini tecrit ediyorsa, başkalarına ya da hayata yük olmaya başladığından bahsediyorsa. Öfkeli davranışlar sergiliyor veya intikam duygularından bahsediyorsa, umutsuzluktan veya yaşamak için bir sebebi olmadığından bahsediyorsa, sonuçlarını hesap etmeden canını tehlikeye atıyorsa, alkol ya da madde kullanımında artış varsa intihar riski taşıyor olabilir' ifadelerini kullandı.

İŞBİRLİĞİ ŞART

İntiharı önleme çalışmalarının önemli olduğunu ve işe yaradığını dile getiren Oruç, 'Bu çalışmaların sürdürülebilir olması etkisini artırabilir. İntiharı önleme çalışmaları sadece sıkıntıdaki kişileri değil, o kişinin sevdiklerini, içinde bulunduğu çevreyi ve bir bütün olarak toplumu etkileyebilir. İntiharı önlemek birçok kişinin çabasını gerektirir. Aile, arkadaş, iş arkadaşları, topluluk üyeleri, eğitimciler, dini liderler, sağlık profesyonelleri, politik yetkililer ve hükümetler bu çalışmaların içinde yer alır. İntiharı önleme çalışmaları, birey, sistem ve topluluklar düzeyinde çalışmaları kapsayan bütünleştirici stratejiler gerektirir. Araştırmalar, intiharı önleme çabalarının çok boyutlu ve çoklu müdahaleler içermeleri halinde çok daha etkili olacağını gösteriyor. İntihar davranışını kamusal olarak önleme konusundaki ortak amaca ulaşmak için kurumsal olarak ve toplumun bir üyesi olarak işbirliği içinde çalışmalıyız' diye konuştu.