Kuluçka Merkezinde akademisyen ve öğrencilere ait katma değer oluşturma potansiyeli yüksek, nitelikli iş fikirlerinin hayata geçirilmesini sağlayan HKÜ'nün TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı 1. Aşama Uygulayıcı Kuruluş olarak düzenlediği SmartBigg programı başladı.
HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz tarafından konu hakkında yapılan açıklamada ders, sertifika programı, seminer ve danışmanlık hizmetleri ile akademisyen ve öğrenciler nezdinde girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmayı hedefledikleri belirtildi.
'Tenokolji tabanlı iş fikirleri hayata geçirilecek'
Rektör Yılmaz tarafından yapılan açıklamada, 'Üniversite olarak büyük önem verdiğimiz girişimcilik alanında hayata geçirdiğimiz son proje kapsamında HKÜ, 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği (BiGG) Programının 1. aşama faaliyetlerini yürütecek Uygulayıcı Kuruluş olmuştur. 2 yılda tamamlanacak SmartBigg isimli proje kapsamında teknoloji odaklı, yenilikçi ve kreatif fikirleri olan ancak projelerini hayata geçirmek için desteğe ihtiyacı bulunan girişimcilere; Kalyoncu İnovasyon ve Teknoloji Transfer Ofisi (KALİTTO) Kuluçka Merkezinde ofis ve altyapı gibi fiziki imkanların yanı sıra eğitim ve mentörlük desteği verilecektir. Bu sayede yenilikçi projelere fikir aşamasından şirketleşme sürecine kadar çeşitli destekler sağlanarak teknoloji tabanlı iş fikirleri hayata geçirilecek' dedi.
'Girişimcilere 200 bin TL hibe verilecek'
Rektör Yılmaz, hibe ile şirketlerini kurmak isteyenlerin TÜBİTAK'a başvurabileceğini belirterek, 'TÜBİTAK, 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı ile girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerinin desteklenmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren KALİTTO tarafından başvuruların alınması, iş fikirlerinin değerlendirilmesi ve değerlendirilme sonucu uygun bulunan iş fikirlerinin iş planına dönüşme sürecinde girişimcilere ön kuluçka ve hızlandırma hizmetleri verilecektir. İş planı hazırlama, iş modeli oluşturma, fikri mülkiyet hakları, şirket kurma, iş hukuku gibi eğitimler ile mentörlük faaliyetlerinin ardından girişimciler 200 bin TL hibe alarak şirketlerini kurmak için KALİTTO aracılığıyla TÜBİTAK'a başvurabilecekler' şeklinde konuştu.
SmartBigg projesinin hedef grubunda ise 4. sınıf lisans ve tüm lisansüstü öğrencilerinin yanı sıra bu programlardan en fazla 10 yıl önce mezun olan ve herhangi bir şirkette hissesi olmayan girişimci adayları yer alıyor. Koşulları sağlayan girişimci adayları www.smartbigg.com internet sitesinden yenilikçi iş fikirleriyle programa başvuru yapabiliyorlar. Program kapsamında ilk etapta şirket kurma ve muhasebe eğitimi, girişimciler için hukuk, fikri mülkiyet hakları, proje yönetimi, business canvas - iş modeli eğitimi gibi eğitimler veriliyor.