Haberaks TV'de Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına katılan, Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı, Muharrem ayının önemine dair açıklamalarda bulundu.

KERBELA İYİ OKUNMALI

Kerbela'da, Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin ve ehlibeytten tam 70'den fazla Müslümanın hunharca şehit edilmediğini belirten, 'Bu olay Muharrem ayını matem ve hüzün mevsimine dönüştürmüştür. Bugün Kerbela'yı herkesin iyi okuması gerekiyor. Tarihten ibret almak çok önemli, tarihin acılarından yeni acılar ve itilaflar üretmemek gerekir. Hz. Hüseyin, Hz. Peygamberimizin torunudur, ehlibeyttir. Ehlibeyt; Hz. Peygamberimizin eşi çocukları torunları soyu, Kur'an ve sünnette bağlı bu iki kaynağa uygun yaşayan seçkin insanları ifade eder. Kur'an'a ve sünnetlere sırt çevirerek, hayatımızdan çıkararak ehlibeytten olmak mümkün değildir. Hepimiz Alevi, Sünni, Şii ne olursa olsun tarihteki bu acılı olayın acısını yüreğimizde hissediyoruz. Hz. Hüseyin'in şehit edilmesi bütün Müslümanları üzmüştür. Şehit edilme olayı ne kadar üzücüyse bu olayı Müslümanlar arasında ihtilaf vesilesi düşmanlık sebebi haline getirmemek gerekir. Gün birlik günü, Müslümanların ne olursa olsun mutlaka birlik içinde olması gerekir. Konu Hz. Ali'yi sevmekse, yolundan gitmekse hepimiz aleviyiz. Alevilik, Şiilik bir din değildir, ihtilaf vesilesi yapılmamalıdır' şeklinde konuştu.

MUHARREM; HÜZÜN AYIDIR

Her milletin kutsal kabul ettiği dini, milli gün ve gecelerin olduğunu ifade eden Çakı," Muharrem ayı bizim kutsal saydığımız, değerli gördüğümüz önemli zaman dilimlerinden biri. Peygamberimizin Mekke'den Medine'ye hicretini esas alan hicri takvimin yılbaşı. Hicretten 17 yıl sonra Hz. Ömer zamanında hicri takvim yılı olarak kabul edilmiş peygamberimizin Mekke'den Medine'ye hicreti. Muharrem ayı haram aylar içerisinde. Haram saygı gösterilmesi, hürmet edilmesi gereken demektir. Muharrem ayını önemli kılan hususlar vardır; bunlar hicri yıl olması, aşure günü ve İslam alemi içinde hüzün ayı olmasıdır. Muharrem ayının 9-10 veya 10-11 sadece aşure günü değil iki gün olarak oruç tutulmasını tavsiye ediyoruz. Bu konulara dair hadisler de var. Müslüman, İslam dinini kabul eden, sosyal olan, merhametli ve sevgi dolu insandır" dedi.

Pirsu DÜZGÜN