Kavak Ziraat Odası Başkanı Süleyman Aslankaya, üründe miktar ve kaliteyi arttırmak amacıyla üzüm asmalarındaki budamanın tekniğine uygun olarak zamanında yapılması gerektiğini belirtti.

ZARARA NEDEN OLUR

Bazı üreticilerin yanlış bir uygulama olarak hasadın hemen ardından budama çalışmaları yaptığını dile getiren Aslankaya, şunları kaydetti: "Üzüm asmalarındaki kış budamasının asmanın yaprağını dökmüş ve dinlenme döneminde olması gerekir. Hasattan sonra asmanın budanması, kış mevsimindeki soğuklardan zarar görmesine neden olur. Bu dönemde asmada su ve besin maddesi faaliyeti devam etmektedir." Aslankaya, asmanın ürün olgunlaşıp hasat edildikten sonra ürettiği organik bileşikleri dallara, gövdeye ve köklere naklederek depoladığına dikkati çekerek, depolanan bu bileşiklerin hem asmanın kışa dayanıklılığını artırdığını hem de asmanın güçlü sürmesini sağladığını söyledi.