İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda açıklamalarda bulunan Samsun 19 Mayıs OSGB Genel Müdürü ve Samsun 19 Mayıs OSGB Genel Müdürü ve A sınıfı iş güvenlik uzmanı Murat Özbalcı, Türkiye'nin bu konuda birçok gelişmiş ülkeden geride olduğunu belirtti. Özbalcı, "Bu sorunları çözmek için başvurduğumuz kadrolar genelde işin içinden artık halk dilimiz haline gelmiş olan copy-paste yöntemi ile işin içinden çıkmaya çalışıyorlar. Yani benzer ülkelerdeki yasaları ülkemize uyarlamaya çalışıyorlar. Halbuki hukuk en esnek bilimdir kanunları tarih içerisinde toplumların inanış, değer ve hedefleri ile değişkenlik gösterebilmektedir. Yani bizim olduğumuz göreceli zamanın gereklilikleri farklı olabilmektedir. Örneğin; İş sağlığı ve güvenliği kanununuz Almanya'nın 1974 yılında yasalaştırdığı kanuna çok yakın bir biçimde 2012'de yasalaşmıştır. Bu yasa çıktıktan sonra ne teknolojik alt yapının ne de hizmet vermesi gereken iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi kadrolarının yetersiz olduğu görülmüş bir sürü ek yönetmelikle açıklar kapatılmaya çalışılmış ve ülkemize uygun hale getirilmesi hedeflenmiştir. Bu sırada yapılmak zorunda kalınan bir sürü erteleme ile halkın bu yasaya ve yaptırım gücüne inancı da ister istemez zayıflamıştır" dedi.


İŞ GÜVENLİĞİ SEKTÖRÜNÜ SAHİPLENELİM

Özbalcı, "Geçmişte olanlar olmuştur; 4 yıllık 2 üniversite, 1 yüksek lisans, sayısız eğitim vs. üstüne ülkemin çalışma sahalarında yılların geçince çözümleri bulabiliyorsunuz. Bundan 7 yıl önce 2011'li yıllarda 'İş güvenliği uzmanlığı yapıyorum' deyince insanlara özel güvenlik olmadığımı anlatmak zorunda kalıyordum. Şimdi neredeyse herkes OSGB nedir biliyor. İş güvenliği yasasını öğrendi. Müfettişler kol geziyor artık. Cezalar ağırlaşmaya başladı. Tamam ama gelmek istediğimiz yer bu mu gerçekten? Ceza korkusuna dağda bile bir OSGB'den hizmet almayan, anlaşmayan kalmadı. Herkes dolandırıla dolandırıla İSG katip sistemini kontrol etmeyi öğrendi. Ceza yiye yiye zamanla en doğru OSGB'leri bulmaya başladı. Şayet ben kendi adıma ve düzgün iş yapan diğer arkadaşlarım adına memnunum. Ama ülke olarak hedefimiz bu olmamalı. Ekonomik durumumuz malum, ülke sıkıntı içinde giderleri azaltmak peşinde. Ödemeler aksıyor 'battı' kelimesi doğallaşmış durumda. E ne yapalım, iş güvenliği sektörünü arkaya mı atalım? Tabi ki, hayır! Daha çok sahiplenmeliyiz" diye konuştu.


KANUN 4. KEZ NEDEN ERTELENDİ?

İş güvenliği ile ilgili yasanın ertelendiğini ifade eden Özbalcı, "OSGB kelimesi ticari bir anlam çağrıştırıyorsa, ilk olarak biz OSGB'ler arasında anlamsız rekabet sebebiyledir. OSGB'ler, şu an var olan herbir Aile Sağlık Merkezi'nden daha iyi donanıma sahip. Çünkü bünyelerinde sadece doktor yok; iş güvenliği uzmanları var ve sağlık memurları da var. Ama biz yasa erteliyoruz. Az tehlikeliler kanunun 4. kez ertelenmesinin sebebi nedir? 'Esnafa mali yük binmesin' diye. Bu ertelemelerde bilgi eksikliği olan ve bunu kabul etmeyen, eskimiş ve ileri ülkelerde teknoloji yayıldıkça yok olmuş birçok meslek odasının etkisi de olmaktadır. Esnaf arkadaş aylık kişi başı yaklaşık 10 - 20 TL'ye iş yerine iş güvenliği uzmanı ve doktor getireceğini biliyor mu peki? Devlet baba, yasayı ertelemeseydin. Bu bir öğle yemeği parası deseydin, biz neler kazanırdık toplum olarak?" şeklinde konuştu.

İş güvenliğinin sağladığı faydalara değinen Murat Özbalcı, "İş güvenliği uzmanı tam 19 konuda eğitim verir. Videolar, slaytlar açar. Biz, bu video ve slaytları ilk defa gören 'çok tehlikeli' iş yerleri çok gördük. İlkokul mezunu bile olmayan kişileri güvenlik konusunda eğittik. Doktorlar ile sağlık kontrollerini yaptık. Hayatında doktora gitmemiş hatta bununla övünen insanlar gördük. Onları tedavi ettik ve erken teşhisler bulduk. Kanserler, göğüs hastalıkları, bel fıtığı başlangıçları, şeker hastalıkları tespit ettik. Bunların devlete yükü ne kadardır? İlk sigara yasağı çıkmaya çalıştığında sigarayı bırakanların kaybettireceği vergi konuşulmuştu. Şu an sağlık harcamalarından kurtuluş 8 katına ulaştı ve sigara yasakları genişletiliyor. Az tehlikelilerin İSG kanununa katılması sigara yasağından çok daha ilerde maddi faydalar sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

"DEVLETE SESLENİYORUM..."

Özbalcı, "İş güvenliği eğitimleri almış olanlar bilirler; iş güvenliği çok geniş bir konudur ve bireye çok şey katar. İş güvenliği eğitimleri almış ve sokakta o bilinçli gözlerle etrafına bakanların, az tehlikeliler bünyesindeki milyonların trafik kazalarını, ev kazalarını hatta terör eylemlerini engellemede yapabileceği katkıları kim hesaplayabilir? Eğitilmiş veya erken teşhis konulmuş herbir bireyin ülkemize sağlayacağı fayda hesaplanamaz. Az tehlikeliler sınıfında bulunan bir mağazadan eğitim alarak çıkan birinin trafikteki bir dikkatli davranışının birçok çocuğun hayatını kurtarabilir. Belki de sizin hayatınızı kurtarabilir. Az tehlikeliler kanununu ertelemenin ülkeye verdiği zarar hesaplanamaz seviyededir. Devlet OSGB sistemine sahip çıkmalı ve bu sistemi tüm kazaları yok etmekte kullanmalıdır. Özel, maliyetsiz, vergi ödeyen binler seviyesinde yayılmış durumda olan bu sistemin aktif ve faydalı şekilde kullanılmasının en büyük dönüşümü az tehlikelilerin katılımı ile mümkün olabilir. Devlete sesleniyorum; vergisini ve SGK'sını ödeyen biz, OSGB'leri kullanın. İnanın; içimizdeki değerler, ülkemizi tüm sıkıntılarından kurtaracaktır. Ekonomik paketlerde ertelemelerle rahatladığını sanan işverenlere bari öğretmenlik yapın. Yüzbinlerce kişi, iş kazalarında tazminatlar ödüyorlar ya da ödeyemeyip batıyorlar. Devlet olarak yıllık kaybımız 8 milyar dolardır. Büyük firmalar tazminatı ödüyor ve konu kapanıyor. Asıl maliyeti sebebiyle iş güvenliği kanunlarından korkanlar zarardır. Çünkü kazanın tazminatını ödeyemiyor ve batıyorlar. Sonra o tazminatı toplum olarak biz ödüyoruz. Ülkemiz için sahadan gelen insanların fikirlerine önem verilmeli" dedi.


19 MAYIS SAMSUN İŞ SAĞ. GÜV. ÇEV. EĞİT.VE DAN. TİC.LTD.ŞTİ.

TEL : 0362 438 11 88

FAX : 0362 438 11 98

GSM : 0553 959 11 88

FACEBOOK : 19 Mayıs Samsun OSGB

TWİTTER : @19MayisSamsun

İNSTAGRAM: @19mayissamsunosgb

Yasir BABA