Çarşamba Doğal Yaşam Parkı'ndaki Çarşamba Konağında gerçekleştirilen sempozyumda 29 Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Feridun M. Emece 'Vadi yerleşmelerinin olumuşu', Hacettepe Üniversitesi'nden Mehmet Öz, 'Osmanlı Döneminde Çarşamba', OMÜ'den Prof. Dr. Nedim İpek, 'Çarşamba Kasabasının Kuruluşu ve Gelişimi', OMÜ'den Prof. Dr. M. Sami Bayraktar, Çarşamba'nın Mimari Dokusu' Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, 'Çarşamba tarihinin bazı meseleleri', Prof. Dr. Cevdet Yılmaz 'Çarşamba Ovasının yerleşime açılması', Samsun Müze Müdürlüğü'nden Emine Yılmaz 'Çarşamba'nın Mimari Dokusu', Samsun Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Kadir Tekin Ertekin, '1830 nüfus sayımına göre Çarşamba'nın nüfusu' konulularında katılımcılara bilgi aktardı.

BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, 1071 Malazgirt Zaferi ile Anadolu'nun kapılarının Türklere açıldığına işaret ederek, şunları kaydetti: 'Çarşamba önemli merkezlerden biri oldu. Çarşamba, Taceddinoğulları Beyliği'ne ev sahipliği yaptı. Taceddinoğulları kalesini ortaya çıkardık. Restorasyonu başladı. Samsun turizmine kazandıracağız. Çarşamba şüheda memleketidir. Taceddinoğulları Beyliği'nin merkezi bu toprakladır. Son bey Hasan Gazi'nin yaptırdığı camiyi restore ediyoruz. Göğceli Cami'nin restorasyonu tamamlandı. Çarşamba'dan Ordu'ya kadar olan kıyıdaki düzenlemelerle tarihi değerleri ortaya çıkardık. Doğa ve tarih turizmini canlandırdık. Yeşilırmak doğal tabiat merkezi ile bu çalışmalarımıza güç kattık. Sempozyumda ortaya çıkacak belge niteliğindeki sunumlar bizim için çok önemli" dedi.

ÖNEMLİ BİR MERKEZ

AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş ise, "Bugün tarihiyle, kültür ve doğasıyla önemli bir yere sahip olan Çarşamba'mızın geçmişten günümüze uzanan tarihi serüvenini dinlemek, bilgi sahibi olmak için buradayız. 'Tarih; Muazzam Bir Erken Uyarı Sistemidir' sözünden yola çıkarak bizler eğer tarihimizi iyi öğrenirsek, hatalara düşmeyiz" diye konuştu.

DÜZ OVALARI SEVİYORLAR

29 Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Feridun M. Emecen ise, "Orta Karadeniz kesiminde kıyıya paralel uzanan dağlar özellikle Kızılırmak ve Yeşilırmak denize doğru ovaların oluşmasıyla yerleşim yerleri diğer bölgelere göre farklılık gösteriyor. Karadeniz bölgesinde maalesef denizlerimiz doldurarak kendimize yer açmaya çalışıyoruz. Kıyılarda küçük yerleşmeler var bu iskan belli. Kıyılarda iskeleler var ve insanlar balıkçılık faaliyetleri yapıyor. Tekkeköy, Samsun'un en eski yerleşim yeri az yukarıda Ayvacık buralarda arkeolojik kalıntılar var. Demek ki; insanlar düz olan ve verimli arazileri seviyordu" diye konuştu.

Sempozyum sonrası katılıcımlar, ilçedeki tarihi yerleri gezerek, incelemelerde bulundu.