Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, Basın İlan Kurumu'nun gazetelerde asgari çalışan sayısının 7'den 6'ya düşürmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

YEREL BASIN KRİZ İÇERİSİNDE

Türkiye genelinde basın sektörünün sıkıntılı bir süreç içerisinde bulunduğuna dikkati çeken Başkan Çakır, "Özellikle yerel gazetelerimiz yıllardır nasıl ayakta dururuz, nasıl daha iyi kaliteyi yakalarız, nasıl daha fazla kişi istihdam ederizin uğraşını verirken, dolardaki son dalgalanma ile de tamamen kriz ortamına girmiştir. Bunun sonucunda da gazete sayfalarında küçülmeler, yayın hayatını durdurmalar veya işten atılmalar gündeme gelmiştir. Bu bizleri gerçekten üzmektedir" şeklinde konuştu.

PATRON DA ÇALIŞAN DA AYNI GEMİDE

"Bu sektörde patron veya çalışan da olsak aynı geminin içindeyiz" diyen Çakır, "Sorunlar bizim sorunlarımız. Çözümü ise ortak olmalı. Ancak dengeleri de korumak zorundayız. Yıkmaktan yok etmektense çözüm üretmeliyiz" ifadelerini kullandı. Baykan Çakır, Basın Yasası'ndaki son değişiklikle ilgili ise, "Basın Yasası'na tabi çalışanlar sayısının 6'ya indirilmesi çözüm olmayacak. İvedilikle dövize dayalı kağıt, boya ve kalıp fiyatlarının yanı sıra SSK primleri de düşürülmeli. Sektöre düşük faizli yeni teşvikler verilmeli. SEKA'nın özelleştirilmesi kesinlikle yalnış. Bu özelleştirilmeyle sektör ithal kağıda mahkum edildi. SEKA günün şartlarına uygun hale getirilerek yeniden sektöre hizmet vermeli. Her şeyi de devletten beklememeliyiz. Ortak satın alma, ortak satış, ortak üretim ve ortak tüketim gibi sistemler kurmalıyız" diye konuştu.