Haber Gazetesi'nin 16 Eylül tarihinde 'Çevre Felaketi' başlığı ile gündeme getirdiği Gelemen Deresi'ndeki balık ölümleriyle ilgili Samsun Valiliği, vatandaşların çağrısını dikkate alarak, harekete geçti. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik personellerince yapılan incelemede, suda herhangi bir zehirli maddenin bulunmadığı ve akışı engelleyen set sebebiyle azalan oksijen oranının balık ölümlerine sebep olduğu bildirildi.

OKSİJEN ORANI AZALDI

Samsun Valiliği'nce yapılan yazılı açıklamada, "Gıda İhtisas OSB yanından ve Ordu Karayolu'na paralel akış güzergahının bulunduğu dere yatağı, yapılan menfez vasıtasıyla Orman Fidanlık Müdürlüğü'nün yanından geçiş yaptığı, fakat denetim esnasında Gelemen 2. Deresin'de herhangi bir akışın bulunmadığı tespit edilmiştir. Akışın olmaması sebebiyle suyun sıcaklığının arttığı ve oksijen oranının azalması sebebiyle balık ölümlerinin meydana geldiği belirlenmiştir. Ayrıca dere yatağında yeterli akış bulunmaması nedeniyle suyun menfez yüksekliğini aşamayıp alt kota geçememesi ayrıca alt kotta balık ölümlerinin yer aldığı yerde derenin suyunun geçişini
engelleyen ve nasıl oluştuğu belirlenemeyen bir setin bulunduğu görülmüştür" denildi.

TESİSLERLE ALAKASI YOK

Olay yerine intikal eden Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik personellerince derenin farklı noktalardan su numunelerinin alındığı belirtilen açıklamada, "İlk belirlemelere göre özellikle balık ölümlerinin gerçekleştiği noktada ve suyun akış yapmadığı noktalarda oksijenin azaldığı ve sıcaklığın arttığı tespit edilmiş olup, balık numuneleri ayrıca laboratuvara gönderilmiştir. Söz konusu dere yatağında yapılan gözlemlerde çevre tesislerden kaynaklı herhangi bir atıksu veya atık deşarjı tespit edilememiştir. Ayrıca balık ölümlerinin gerçekleştiği ve nasıl oluştuğu belli olmayan setin temizliği sağlanmış olup, konuyla ilgili çalışmalar sürmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Tayfur KARA